vrijdag 25 september 2015

Liefde voor papier: Collect moments, not things...

Enjoy the little things in life

There's something good in every day

Focus on the good, not the bad


...

En toch is het vaak zo moeilijk om te focussen op het positieve, om het mooie te blijven zien, en vooral om het mooie voor de geest te halen wanneer het moeilijker gaat. Ik  kreeg van verschillende therapeuten al eens de opdracht om een boekje te beginnen en daar elke dag 3-5-10 (afhankelijk van de therapeut/arts) dingen in te noteren die goed gingen die dag, die me hadden doen (glim)lachen, me blij hadden gemaakt. Een opdracht die in het begin wat moeilijk leek, dan makkelijker werd, en dan vergeten werd. Toch valt er zeker iets goed uit te halen uit zo'n positief boekje. Zeker als je het boekje ook gebruikt om eens in te kijken als het wat moeilijker gaat, als je even wilt denken aan de dingen die wel mooi en goed zijn.

Een heel leuke variatie kwam via een vriendin op mijn weg. Zij nodigde iedereen uit om een "Good things jar" in gebruik te nemen. Een lege confituurpot bijvoorbeeld waar je regelmatig een goede herinnering steekt. Op een klein papiertje schrijf je de herinnering, zo concreet mogelijk, zodat je later ook weer weet waarover het gaat, en eventueel hoe je je daarbij voelde. Na een jaar heb je een - hopelijk - fijn gevuld potje met herinneringen die je kan herlezen.Zelf koos ik om een doosje te pimpen, met wat motiverende prentjes die ik hier en daar vond. Ik spaar de herinneringen niet op om ze op een vast moment te lezen, maar wil gewoon af en toe eens in het doosje grabbelen en er een paar uit halen. Soms helpt een herinnering je eraan te denken nog eens met een vriendin af te spreken, een wellnessdagje in te plannen, of een wandeling te maken. Soms is zo'n herinnering gewoon fijn om even aan terug te denken. 
Het blijft wel eens wat opzij liggen, maar dat is ook niet zo erg. Je kan het op elk moment weer oppikken, gewoon wanneer je er zin in hebt.

Het kan trouwens ook leuk zijn om zo'n doosje/potje te maken en cadeau te geven aan een goede vriendin. Steek er dan zeker al wat leuke herinneringen in die je samen deelt. 

Deze mooie dingen wil ik deze week in mijn doosje steken:

- Kaartjes ontvangen in de bus naar aanleiding van mijn Liefde voor Papier-rubriek
- Complimentjes krijgen over mijn vorige blogbericht
- Zotte dromen met mijn beste vriendin


4 opmerkingen:

 1. Grappig om dat als therapeute te lezen, die ook zelf die opdracht al eens geeft (en stiekem zelf ook doet). Ik zeg geregeld voor ik ga slapen drie dingen op waarvoor ik dankbaar ben. Zelfs, of misschien net, op de slechtste dagen.
  Heb ineens een leuke idee opgedaan voor in de toekomst aan cliënten mee te geven ;-) Mooi doosje!
  En euh, ik vind het ook niet makkelijk altijd op dat positieve te focussen hoor. Blijft ook een oefening voor mij...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, het doosje maken was zelf ook al heel leuk om te doen en verdiende al een briefje ;)

   Ook al is het niet altijd evident om te doen, het klopt wel dat het helpt om ook altijd het goede te blijven zien.. te zien dat niet alles slecht was aan een dag :)

   Verwijderen
 2. Leuk doosje! Da's iets om te onthouden, want positief blijven is inderdaad niet altijd gemakkelijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tof doosje!Ik heb vorig jaar voor mijn dochter een glazen potje gevuld met leuke toepasselijke teksten voor op haar kot,als ze dan eens een moeilijk moment heeft kan ze er eentje uit nemen!Een iets andere manier maar toch ook leuk,hé!

  BeantwoordenVerwijderen