donderdag 9 juli 2015

Van rolzoom tot golvend zoompje (met de overlock)

Een golvend zoompje kan zo leuk zijn om meisjes- (of dames-) kleding mee af te werken, maar hoe pak je dit nu precies aan? Blijkbaar is er wel vraag naar een duidelijke uitleg hiervoor, dus combineer ik even met de uitleg voor een gewone rolzoom die je kan gebruiken voor een mooie afwerking bij dunne, soepele stoffen en tricot. Ziehier, een simpele tutorial om dit voor elkaar te krijgen met je overlock.


Stap 1: verwijder je linkernaald en de bijhorende klos

 (als je enkel je draad verwijdert en niet de naald krijg je gaatjes in de stof)


Stap 2: Verwijder de steekpositievinger (voor de Baby lock Imagine zet je de steeklengteknop voorbij de 0 op het zwarte gedeelte)

Hier zie je links de steekpositievinger nog staan, rechts niet meer.


Stap 3: pas je instellingen aan

1. Steeklengte op R of op 1
2. Draadspanning normaal
(Voor de Imagine steekkeuzeknop op C voor een vlakke rolzoom, op D voor een omgeslagen rolzoom)Nu moet je gaan kiezen of je voor de gewone rolzoom of de golvende zoom gaat!


Optie 1: rolzoom

Alles staat klaar, tenzij je met de Imagine werkt. Probeer wel nog eerst op een restje of je differentieel transport aangepast moet worden. Als je stof de neiging heeft om te golven en niet mooi plat blijft zet je je differentieel transport beetje bij beetje hoger tot je het gewenste effect hebt. Denk eraan dat je hier niet aan je stof mag trekken!

Bij de Baby Lock Imagine kies je nog eerst of je voor de vlakke rolzoom (steekkeuzeknop C) of de omgeslagen rolzoom gaat (steekkeuzeknop D). 


Optie 2: golvende rolzoom

Een golvende rolzoom maak je met rekbare stof. Je gebruikt dezelfde instellingen als bij een gewone rolzoom, behalve het differentieel transport. Het differentieel transport zet je helemaal naar beneden wat ervoor zal zorgen dat je stof niet vlak blijft. Verder rek je de stof uit vooraleer ze onder de persvoet komt en blijf je rekken tot je klaar bent. Kijk eens wat een mooi resultaat!


Ik hoop dat jullie hiermee de mooiste rolzomen en golvende zomen kunnen maken! Veel succes!Opgelet! Kan je geen reactie plaatsen, dan kan dit je waarschijnlijk helpen! 

7 opmerkingen:

 1. Ja leuke afwerking is dat van kleding gebruik het ook heel vaak.
  Ik heb een bernina daar kan het ook mee..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk om alle mogelijkheden uit te proberen :)

   Verwijderen
 2. merci om die link te delen - nu ga ik dit eens testen op mijn Solis Jurk nummer 7 :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een rolzoom op mijn overlocker , bedankt voor de tip

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Duidelijk ;-) maar volgens mij werkt de link in je bericht niet. Ik zocht even op de site waarnaar je verwees en dit is volgens mij de juiste link: http://www.madebymalou.nl/ik-kan-geen-reactie-achterlaten-op/

  BeantwoordenVerwijderen