woensdag 16 maart 2016

Speeltijd: lezen is leuk!

Lezen hoeft niet beperkt te blijven tot in de zetel of in bed met mama en papa, alhoewel hier in huis niemand die momentjes zou willen missen. Niks zo heerlijk om rustig de dag te starten met een verhaaltje, tussendoor even tot rust te komen met een boek en net voor het slapen nog even gezellig samen in bed te lezen. Tegenwoordig worden er ook leuke leesactiviteiten georganiseerd die je alleen nog meer zin in lezen doen krijgen.
Zo organiseert onze bibliotheek regelmatig een voorleesuurtje op woensdagnamiddag. Dit is vooral gericht op kleuters al lijken de iets oudere kindjes zich er ook nog goed te amuseren. Eerst wordt er in de kinderleeshoek een boekje voorgelezen, met de nodige tijd voor vragen en commentaar. Als het boekje uit is, mogen de kinderen nog knutselen in het thema van het boekje. Sinds we regelmatig naar het voorleesuurtje gaan, lenen we ook boekjes van de bibliotheek wat wel een leuke afwisseling is met de boekjes die we aankopen. Giel leert zo ook meteen hoe een bibliotheek werkt, dat het belangrijk is om zorg te dragen voor boeken en dat de boeken na een tijdje weer terug moeten. Het loont dus zeker eens te kijken welke activiteiten jouw plaatselijke bibliotheek te bieden heeft.Ook een aanrader zijn de evenementen van de Clavis Conceptwinkel op de abdijsite Herkenrode in Hasselt. Maandelijks wordt er rond een thema gewerkt en wordt in dat thema elke week een boekje belicht. Voor €5 kan je kind luisteren naar het verhaal en meedoen aan verschillende activiteiten rond het thema en het boek. Natuurlijk kan je tijdens het evenement ook terecht in de winkel, maar met het voordeel dat je met je toegangsticket een bon van €5 krijgt die je tot het einde van het jaar kan gebruiken. Die boekjes van Clavis zijn hier trouwens steeds een succes.

Mocht je trouwens op zoek zijn naar leuke boeken voor je peuter of kleuter, dan kunnen wij vast en zeker deze boekjes aanraden:

1. Wat ik zo leuk aan je vind... Muis en Olifant

Een hartverwarmend verhaaltje waarbij een klein olifantje dat niet aanvaard wordt door de andere olifanten vriendschap sluit met een muisje, een diertje waar olifanten eigenlijk bang voor zijn. Een heel lief en mooi verhaaltje, maar ook wat humor. Het is een boekje uit een reeks van Yoyo Books en ik hoop de andere boekjes ook nog ergens tegen te komen. Onze absolute favoriet!

2. Welkom In Mamoko (Aleksandra Mizielinska en Daniel Mizielinski) - Clavis

Een geweldig kijkboek waar je een heleboel verhalen en toestanden in blijft ontdekken. Het werd in Polen verkozen tot het mooiste prentenboek in 2009 en ik snap waarom. Het boek zorgt voor uren kijkplezier, verhaaltjes ontdekken, zoeken naar de personages en kijken wat er gebeurd is. De leeftijdsaanduiding is vanaf 4 jaar, maar eigenlijk is het voor peuters ook al leuk. Dit is een boek waar Giel lange tijd mee stil kan zijn in zijn eentje of samen met ons de avonturen bekijkt.

3. Ollie (Olivier Dunrea) - Gottmer Uitgevers Groep

Soms wil je dat het vooruitgaat, dat slaapritueel, en dan zijn korte leuke boekjes heel handig. En sommige korte boekjes zijn ook gewoonweg heel leuk. Wij zijn hier fan van Ollie, een eigenwijs eendje dat niet uit zijn ei wil komen. Ook andere verhalen uit de reeks brengen we regelmatig mee uit de bibliotheek, maar Ollie blijft toch ons favorietje. Er is nu blijkbaar ook een verzamelboek met alle verhaaltjes, misschien ook een aanrader! Vooral gericht op peuters, maar mijn kleuter blijft ook fan!

4. Dikkie Dik Reuzenzoekboek (Jet Boeke) - Gottmer Uitgevers Groep

Een lekker groot boek waarin je peuter of kleuter alleen of samen met jou op zoek kan gaan in de grote prenten, leert tellen, spelletjes kan spelen, verhaaltjes kan ontdekken... Opnieuw een boek waar Giel enorm lang mee bezig kan zijn.

5. Anna (Kathleen Amant) - Clavis

Tandjes poeten, potjestraining, een nieuw broertje of zusje, opruimen, ... de typische thema's waar je als ouder soms wat ondersteuning kan gebruiken maar ook de meer algemene thema's als herfst, lente, Kerstmis en vakantie komen aan bod. Hier zijn de boekjes zeker al nuttig geweest, vooral dan Anna in het Ziekenhuis. Een fijne manier om iets aan te brengen aan je kind op een duidelijke en kindvriendelijke manier. Dat Giel het tutjesboek graag leest terwijl hij allang zonder tutje sliep, bewijst ook dat het voor kleuters ook gewoon leuke boekjes zijn waarin ze meeleven met Anna. Trouwens, niet alleen de boekjes van Anna vallen hier in de smaak, ook andere boekjes van Kathleen Amant, zoals die van Milan en vooral die van Heksje Mimi worden hier graag gelezen.

Welke kleuterboeken zijn de favorietjes van jou of je kinderen? Aanraders zijn altijd welkom!! Ook als je nog andere boeken- of leesactiviteiten kent die de moeite zijn, hoor ik het graag!

8 opmerkingen:

 1. Mijn favoriet blijft pluk van de Petteflet , hier in Willebroek is het regelmatig op een vrijdag avond pyjama lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohja, superleuk!!

   Pyama-lezen is ook echt leuk he! Dat doet de school hier 1x per jaar, zou voor mij gerust vaker mogen :)

   Verwijderen
  2. Ohja, superleuk!!

   Pyama-lezen is ook echt leuk he! Dat doet de school hier 1x per jaar, zou voor mij gerust vaker mogen :)

   Verwijderen
 2. Mijn zoon is fan van echte voorleesboeken, met stip op 1: de drie gigantisch gemene griezels! Ze gaan met school regelmatig naar de bibliotheek, wat ik echt een meerwaarde vind, hij lijkt op mij, die zoon van mij 😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk he! Ik vind het ook super dat Giel de leesmicrobe heeft :)

   Die boeken moet ik eens opzoeken, zijn ze erg eng? Giel is nogal een bangerik :p

   Verwijderen
  2. Heerlijk he! Ik vind het ook super dat Giel de leesmicrobe heeft :)

   Die boeken moet ik eens opzoeken, zijn ze erg eng? Giel is nogal een bangerik :p

   Verwijderen
 3. Wij gaan naar 2 bibliotheken, dus hier liggen altijd boeken in huis :-) Favorieten zijn Agent & Boef, Vos en Haas, Kikker en nog zoveel meer. Ik vind het zelf enorm leuk om mooie prentenboeken uit te zoeken en voor te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amai, wat een luxe... wij moeten al wat verder omdat de dorpsbibliotheek moest sluiten...

   Die boekjes klinken ook leuk :)

   Verwijderen