vrijdag 18 maart 2016

Liefde voor papier: Rangoli

Een maand geleden, op mijn verjaardag en na een ontbijt met bubbels, wandelde ik met mijn man nog even de Standaard Boekhandel binnen. Daar kom je natuurlijk nooit met lege handen buiten. Behalve de Flow, Mijn Tas en een paar leesboeken, wilde ik ook een kleur- of tekenboek, iets dat ik zou kunnen doen net voor het slapengaan om mijn hoofd tot rust te brengen, zoals ik dat al doe met kleuren, Dot-to-dot en Querckles. Dit Rangoli-boek trok meteen mijn aandacht. Even twijfelde ik nog of dit wel iets voor mij zou zijn, maar als je het niet probeert, weet je het nooit natuurlijk.


Rangoli is een traditionele Indische kunstvorm waarbij met allerlei patronen, figuren en vormencomposities gewerkt wordt. Met gekleurde rijst, zand, bloemblaadjes en dergelijke worden zo de meest indrukwekkende composities gemaakt op de grond, meestal door vrouwen. Alhoewel de belangrijkste functie het decoratieve is, zou het volgens de Hindoes ook geluk brengen.


Dit tekenboek is gebaseerd op deze kunstvorm, maar dan gemakkelijk in een boekje met het voorbeeld erbij. Het ziet er dus toch wel wat anders uit.
Op de linkerpagina staan steeds de voorbeeldfiguren, rechts mag je dan zelf rond en tussen de puntjes tekenen. Een vaste hand is welkom, maar zonder lukt het ook wel. Je kan de figuren gewoon overnemen met potlood of er verder je weg in zoeken door ze met pen na te trekken, in kleurtjes te werken of ze in te kleuren.


Het boek begint met kleine en vrij simpele patronen, dat is zeker welkom, want zo leer je de patronen en basisfiguren ontdekken. Dan worden de patronen wat groter en na een twintigtal bladzijden kom je aan de paginagrote tekeningen. Een leuke extra is dat bij de paginagrote tekeningen ook steeds een quote staat. Het boek telt 90 pagina's, dus ik kan er behoorlijk wat avonden mee vullen.Ik vind het een aanrader. Ik concentreer me op de patronen, eerst door ze te doorzien in het voorbeeld, dan door ze over te nemen in potlood en ten slotte probeer ik ze zo mooi mogelijk in  het net te zetten in de kleur(en) die ik kies. Alleen op dagen dat ik heel erg onrustig ben en mijn handen heel fel trillen, is het lastig en kan ik zeker niet in pen gaan werken, dan kies ik meestal toch voor een andere bezigheid.

Lijkt het jou leuk om te doen? Rustgevend of net zenuwslopend? Ik kan je alvast adviseren het een keertje te proberen!

18 opmerkingen:

 1. Wauw ... echt iets om geduldig mee bezig te zijn.
  Mooi in elk geval.
  Spijtig dat ik niet wist dat je een maand geleden jarig was ... dus alsnog .. van harte gefeliciteerd ! xx Regina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ja, ik hang het niet zo aan de grote klok ;) Dankjewel hoor!

   Wel fijn om te doen hoor :)

   Verwijderen
 2. Daar had ik nu nog nooit van gehoord! Ziet er erg leuk uit, maar ik teken liever patronen over ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook niet tot ik het in de bibliotheek zag liggen, maar het sprak me meteen aan en het blijkt ook echt fijn te zijn om te doen :) Ja, patronen tekenen vind ik nu niet erg, maar dit is toch niet iets meer ontspannend :D

   Verwijderen
 3. Ziet er zeker niet simpel uit, maar wel leuk! Ik probeer voor het slapengaan steeds nog een paar bladzijddn te lezen in een boek om mijn hoofd tot rust te brengen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In't begin moet je er wat inkomen, maar dat gaat eigenlijk snel.

   Lezen werkt ook ontspannend, maar de laatste tijd kom ik daar weinig aan toe...

   Verwijderen
 4. Ik denk dat wat ik eraan zal vinden, zal afhangen van of ik het gevoel heb dat het mij lukt. ~ monique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat snap ik wel, dat had ik ook wel, maar na eventjes proberen merkte ik al dat het steeds beter ging :)

   Verwijderen
 5. Zwijgt, ik geraak de Standaard Boekhandel ook nooit buiten met lege handen ;-) Rangoli, had er nog nooit van gehoord. Leuk om eens te leren kennen! Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog nooit van gehoord,af en toe doe ik wel mandala's inkleuren...Patronen overtekenen doe ik niet graag ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mandala's inkleuren doe ik ook graag :) Heb je die van Deltas met de zwarte achtergrond al gezien, die geven echt een leuk resultaat met dat zwart.

   Verwijderen
 7. Dit kende ik nog niet maar lijkt mij een leuk idee! Ik teken graag tijdens vergaderingen. Met dit zouden mijn droedels wat leuker zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Niets voor mij! Ik heb er echt het geduld niet voor! Geef mij maar stof!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, ik ben eigenlijk ook niet geduldig maar voor dit soort dingen dus wel. Trouwens, met stof moet je toch ook best geduldig zijn, niet? En met je hoedjes? Maar niet alles ligt iedereen he :)

   Verwijderen
 9. Leuk, zeg! Ik had er nog nooit van gehoord! Maar ik kan me best voorstellen dat het rustgevend is want ik vind kleuren met mijn kleuter ook bevorderlijk voor de rust in mijn hoofd. Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn kleuter kleurt niet zo graag, dus dat doe ik ook vooral in mijn eentje, maar ik vind dat ook rustgevend. En dit dus ook :) Dankjewel!

   Verwijderen