vrijdag 25 maart 2016

Kleine dingen maken het verschil... zoals eierdopjes in klei

Doorheen al de verschrikkelijke berichten en beelden deze week, de gevoelens en gedachten die daar natuurlijk bij kwamen kijken, kon ik maar één ding doen... blijven geloven in het goede, in de mooie dingen in het leven en daarop proberen focussen, nog meer dan anders. Kleine dingen, zoals een dankbare kus van juf Gerd omdat ik voor klaspop Jules een outfitje naaide, Giel die me elke dag een madeliefje plukte, juf Gudrun die Giel zijn angst voor de draaimolen hielp overwinnen en er een filmpje van maakte en meegaf, Giel die vandaag straalde omdat het regende en dus heel snel de regenlaarsjes bovenhaalde, ... Mocht ik dus vandaag één goede raad moeten geven is het om af en toe proberen de berichtgeving los te laten en je te richten op de mooie dingen rond je... het zal je deugd doen...

Als ik overweldigd wordt door moeilijke gedachten en emoties, dan helpt afleiding me, en dus bleef ik in de weer. Het kwam dus wel van pas dat ik snel een swappakje mocht maken voor iemand die jammer genoeg geen handgemaakt swappakje ontving in de laatste swap. Marieke deed een oproep en samen met Cathy zorg ik ervoor dat er toch een mooi pakje komt, al is het met een beetje vertraging. Ik naaide vanalles bij elkaar en knutselde ook, voor het eerst met klei. Binnenkort - als het swapmaatje alles goed ontvangen heeft - zal ik alles tonen.

Aangezien ik meer dan genoeg klei had, maakte ik met de overschot nog wat eierdopjes. Heel simpel, en leuk om te doen. Op het nippertje geraakte alles af, want Giel wilde graag de eierdopjes aan zijn lieve juf geven, om haar een fijne paasvakantie te wensen, en dat vond ik een prima idee! Een kaartje en wat eitjes erbij en we hadden een leuk pakketje! De juf was in elk geval blij verrast!


Wil je zelf aan de slag? Het is heel simpel! Dus ook zeker leuk om samen te doen met kinderen.

Nodig:
- luchthardende boetseerklei (gekocht bij Action)
- Vernis (gekocht bij Action)
- Acrylverf (gekocht bij Action)
- vormpje voor het eitje in te zetten (ik nam een dopje van een deodorantbusje, zet er eens een eitje op, dan weet je of de maat goed is)
- vormpje voor de buitenzijde naar keuze, maar groot genoeg om het binnenvormpje erin te laten passen en nog voldoende ruimte te hebben voor de klei


1. Rol wat klei tot een bol, probeer de klei goed samen te krijgen met zo min mogelijk barsten en luchtbellen. Druk de bol rustig plat zodat er zo min mogelijk barsten komen.
2. Druk eerst het middelste rondje uit.
3. Plaats het buitenvormpje mooi rond de cirkel en doe de klei rondom weg.


4. Het gemakkelijkste maar ook minst leuke deel... wachten tot het droog is... dat duurde toch wel enkele dagen. Ik keerde alles regelmatig om, omdat de onderkant minder lijkt te drogen. Ik weet niet of dit het proces echt versnelt, maar het kan zeker geen kwaad.


5. Schuur of vijl de ruwe kantjes weg. Dit kan met fijn schuurpapier of een nagelvijltje. Ik gebruikte een nagelvijltje.
6. Vervolgens deed ik er een laagje vernis op, dat heel snel droogt. 
7. Een likje verf... even laten drogen... 
8. De bloemblaadjes kregen elk nog 2 kleine streepjes geel... opnieuw laten drogen
9. En nog een laagje vernis voor de laatste afwerking. Klaar!


Een klein maar leuk projectje en zeker niet het laatste dat ik zal maken met luchthardende klei. Op Pinterest kan je trouwens ook inspiratie vinden voor projecten met klei. Dat was eigenlijk de reden dat ik een tijdje geleden die klei kocht ;)

Ik vrees dat het echte boetseerwerk niet aan mij besteed is, maar er zijn zeker ook een heleboel makkelijke en toch leuke dingen te maken. Iets voor jou?


10 opmerkingen:

 1. Superleuk :)
  Ik vind klei enzo echt fijn om mee te prutsen. Op school en op kamp was ik altijd de 1e om me kandidaat te stellen voor te werken met zoutdeeg ;)
  Maar een boetseertalent is er niet aan mij verloren gegaan :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het ook leuk om te doen en ga het zeker nog doen. Je moet zeker eens op zoek gaan op Pinterest, ik denk dat jij je ding ook zeker gaat vinden!

   Verwijderen
 2. Oh, tof! Ideaal knutselprojectje! En wat lief dat je nog een swap-pakje wilde maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 't Was leuk om te doen en ik ben blij met het resultaat :)

   Ik had de tijd, dus stelde ik me graag kandidaat.

   Verwijderen
 3. Wat een leuk resultaat! En zoals jij het beschrijft lijkt het niet echt moeilijk. Ik pin je post, wie weet kom ik er ooit eens toe. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 't is echt supersimpel, dus zeker wel eens leuk om te proberen :)

   Verwijderen
 4. Daar zal juf Gudrun zeker mee in haar (eier)nopjes zijn ;o) Leuk en origineel ideetje! Fijn dat Giel ook een handje heeft kunnen helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Giel is niet de grootste knutselaar, hij vindt het meestal leuker om te kijken en te commanderen, dus het is wel leuk als hij wel iets leuk vindt om zelf te doen :)

   Verwijderen