zaterdag 30 januari 2016

Klaspop Rikki in het nieuw: gratis patroontjes!

Klaspop Rikki had enkel een geel salopetje... het geel was ondertussen ook niet zo mooi geel meer en Rikki kon dus wel een nieuw outfitje gebruiken volgens de juf. Met veel plezier en voldoende restjes wilde ik me daar zeker aan wagen. Ik wist op dat moment niet dat Rikki dezelfde kleertjes kon dragen als Jules de klaspop, en aangezien ik nergens patroontjes voor Rikki vond, besloot ik dan zelf maar aan de slag te gaan met potlood en papier.

Rikki mocht - per uitzondering - mee naar huis. Mr. Gielemans, apetrots en met groot verantwoordelijkheidsgevoel, verloor Rikki geen seconde uit het oog. Nadat Giel zijn boterhammetjes en Rikki zijn worteltjes had opgegeten, gingen we samen aan de slag. Rikki werd zorgvuldig gemeten!Voor een eerste outfitje tekende ik gewoon een simpel shirt en een broekje. Van hieruit kan ik later nog andere variaties uitwerken. We zien wel. Voorlopig is Rikki al best blij in zijn nieuwe kleertjes. Giel vond het "prachtig" en bracht Rikki vol trots weer naar de klas waar zijn nieuwe kleertjes alle goedkeuring kregen van de juf en de kindjes. Ook Jules liet via zijn juf weten eens langs te komen. 


Kan jullie klaspop ook een nieuw outfitje gebruiken? Ga dan aan de slag met dit gemakkelijke patroontje dat je hier gratis kan downloaden! 


Veel plezier ermee! Als je het patroontje gebruikt heb, vind ik het wel leuk om het te weten en zelfs fotootjes te zien! 

Voor de beginners kan je hier ook een werkomschrijving vinden:

Broek:
1. Knip het patroondeel 2x uit aan de stofvouw. Voeg 1cm naadwaarde toe bij het knippen, bovenaan mag je 2-3cm naadwaarde nemen.
2. Leg de 2 patroondelen met de goede kanten op elkaar, speld kruisnaad aan elkaar en stik vast. Doe hetzelfde met de bilnaad.
3. Strijk de zoom van de pijpjes 2x om en stik om met een tweelingnaald (steeklengte bv op 4)
4. Leg de pasgestikte voor-en achternaad op elkaar, speld de binnenkant van de pijpjes vast en naai ze in één beweging dicht.
5. Sla de broekrand om naar binnen en stik om, laat vanachter een opening om een elastiek door te steken.
6. Met behulp van een veiligheidsspeld trek je een elastiek door de boord, knoop het vast en stik het gat dicht.

T-shirt:
1. Knip de mouw 2x uit, knip het patroondeel van voor-en achterpand 2x aan de stofvouw. Voeg 1cm naadwaarde toe. Aan de onderzoom voeg je 2-3cm toe. 
2. Leg voor-en achterpand met de goede kanten op elkaar. Speld de schoudernaden en naai deze aan elkaar.
3. Meet je halslijn, neem 80% van de omtrek + 2cm naadwaarde en knip een boord van die lengte op 4cm voor de halsboord. Leg de halsboord met de korte kanten op elkaar (goede kanten tegen elkaar) en naai dicht). Plooi de boord dubbel in de lengte en strijk even. Speld de boord aan de halslijn tegen de goede kant van het shirt, de randen tegen elkaar. Trek uit terwijl je speldjes steekt zodat de boord goed verdeeld zit. Naai vast. 
4. Speld de mouwen met de ronde kant tegen de armsgaten van het shirt. De goede kanten tegen elkaar. De helft van de ronding komt net bij de naad. Stik vast.
5. Zoom de boordjes van de mouwen door 2x om te slaan en te strijken en te stikken met een tweelingnaald.
6. Leg voor- en achterkant van het shirt tegen elkaar met de goede kanten tegen elkaar, speld van begin mouw tot onderkant shirt, en naai in één beweging dicht. Doe dit aan beide kanten. 
7. Strijk de onderkant van het shirt tweemaal om, speld vast en naai met een tweelingnaald.

Klaar! Vragen? Laat het me gerust weten en ik help je graag verder!23 opmerkingen:

 1. Rikki (en Giel) zullen ongetwijfeld zeer blij geweest zijn. (En de juf niet vergeten, want de vorige outfit, geef toe, was toch wat oudbollig hé).
  Nu is Rikki helemaal 2016, zó cool!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, wel leuk als je met zo iets simpel een hele klas blij kan maken :)

   Verwijderen
 2. Heeft die Rik,i effe change met Giel in zijn klas! ��

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tof voor Riki! Die wil zeker nog een keertje terugkomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar zo tof <3
  De juf zal wel blij geweest zijn zeker? En Rikki ziet er ook content uit.
  En inderdaad, voor Jules zijn er keiveel patroontjes, maar voor andere klaspoppen ben ik dat nog niet echt tegengekomen. Dus: goe bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het echt wel gek... ik denk dat Jules toch de populairste is :p

   Verwijderen
 5. Leuk gedaan. Rikki ziet er veel beter uit met zijn nieuwe outfit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kei leuk! Zo fijn, als je zoon er blij mee is, he! En Rikki al zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. bedankt voor dit patroontje, wij gaan het hier morgen ook eens proberen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik maakte van jou patroon een supporters outfit voor De Rikke van het klasje van mijn jongste dochter. Dankje! :-) de juf, Rikki en de kids zijn er heel blij mee

  BeantwoordenVerwijderen