woensdag 9 december 2015

Schrijfmuisje: patroon en tutorial

Mr. Gielemans heeft het moeilijk met een goede pengreep. Hoewel hij weet hoe het moet, neemt hij soms zijn waskrijtjes of pen nog vast in een vuistje. Om hem te stimuleren om op een juiste manier zijn pen vast te houden kan hij sinds kort in de klas gebruik maken van een schrijfmuisje. De juf gaf het muisje een weekend mee naar huis zodat ik er ook eentje kon maken voor thuis, zodat hij voortaan ook thuis bij tekenen en kleuren aangemoedigd zal worden de juiste pengreep te gebruiken.Het is een simpel en leuk idee dat ik graag deel met jullie, want best veel kleuters kunnen hier wat ondersteuning gebruiken en dan hoef je geen speciale pennen of kleurpotloden aan te schaffen. 


Het voorbeeldmuisje en het muisje dat ik maakte zijn beide gemaakt van een sok, waarbij je de teen versmald naar een punt. Als je geen eenzame sok hebt, kan je ook gemakkelijk 2 lapjes tricot op basis van het patroontje aan elkaar naaien. De smalle zijde blijft open om het handje door te steken. Je knipt dan 2 gaatjes in de sok op de plaats aangeduid op het patroon, daar steekt je kind dan zijn duim en wijsvinger door om de pen vast te houden. Naai of plak een neusje, neushaartjes, oogjes en oortjes en je muisje is klaar! 
Materiaal: 
Sok uit de eenzamesokkendoos
Vilt voor de oortjes: HEMA
Oogjes, neusje en neushaartjes: knutselpakketje van Action

12 opmerkingen:

 1. Nog nooit gezien of van gehoord maar hopelijk helpt,hé!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een aanvulling op de "schrijflessen" die hij krijgt in de klas samen met de andere kindjes die er moeite mee hebben. En hij vindt het in elk geval een stuk leuker nu om zelf te schrijven ;)

   Verwijderen
 2. Super idee! Ik denk niet dat ze dit in de kleuterschool hier kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij vindt het in elk geval een stuk leuker nu om zelf te tekenen, en het werkt aanvullend op de oefeningen voor schrijfmotoriek in de klas :)

   Verwijderen
 3. Och, zo leuk! Die ga ik ook maken! bedankt om te delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan :) Giel vindt het nu in elk geval ook leuker om te tekenen.

   Verwijderen
 4. dat zou hier wel eens handig kunnen zijn!! bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aanvullend op de oefeningen in de klas kan het maar helpen he :)

   Verwijderen
 5. Gebruikt hij z'n vinger onder het neusje ook, de middelvinger? Pincetgreep zit anders niet volledig correct... Bas heeft ook veel moeite gehad met z'n pengreep, en hij kreeg van mij van die 3-hoekige potloden voor een correcte greep. Uiteindelijk om te schrijven een speciaal hulpje op de pen (zo'n knobbeltje) In weze wel een leuk idee, die schrijfmuis!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De middelvinger wordt ook gebruikt, de ringvinger en pink niet. Op dit moment is zo'n muisje ook wel leuk voor hem en hopelijk wordt hij het zo gewend. En anders gaan we over naar andere hulpmiddelen, hij heeft nog tijd ;)

   Verwijderen
 6. Wat leuk! Ik had het ook nog nooit gezien...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook wel een leuk idee, had het ook nog nooit gezien tot de juf het meegaf :)

   Verwijderen