dinsdag 6 oktober 2015

Een uitnodiging tot mild zijn

"Laat je een hele week leiden door een zachte, ondersteunende en motiverende stem. Wees mild en laat je niet leiden door de strenge stem die je gewend bent te gehoorzamen. Komt die strenge stem, erken dat ze er is maar probeer je er niet door te laten leiden."


Deze uitdaging kreeg ik mee van de psycholoog.

En weerstand dat zoiets oproept! Mijn strenge stem schreeuwde in mijn hoofd, mijn hart ging tekeer en ik voelde mijn spieren opspannen. Alles in mij protesteerde tegen die milde houding.

Maar waarom? Ik vind het heel normaal en zelfs belangrijk dat ik mild en lief ben naar Giel, dat ik hem positief benader, motiveer in wat hij doet en hem stimuleer. Ik toon dat ik trots ben op hem, geef complimentjes voor kleine dingen. Als iets niet lukt, zeg ik dat hij goed geprobeerd heeft en dat moedigt hem aan om opnieuw te proberen. Ik sta vooral stil bij de dingen die hij goed gedaan heeft en probeer niet teveel aandacht te schenken aan negatief gedrag. Want het is aangetoond, het werkt!

En toch is het zo moeilijk om lief en mild te zijn voor mezelf. Toch hou ik vast aan het idee dat nooit tevreden zijn en mezelf afbreken ervoor zal zorgen dat ik het beter ga doen. Als er iets lukt, moet er altijd een "maar" volgen. Toch blijf ik mezelf wijsmaken dat ik moet presteren, dat gewoon "zijn" niet goed genoeg is. En denk ik ook: als ik maar streng genoeg ben voor mezelf, komt die strengheid van de buitenwereld minder hard aan.

En ik ben niet alleen... toeval of niet, er verschijnen overal berichten dat we beter voor onszelf moeten zorgen, minder druk moeten leggen, elkaar moeten steunen,  milder moeten zijn voor onszelf en voor elkaar. Toen ik gisteren de blog van Lilith las, waarin ze pleit voor meer mildheid en doorklikte naar de blog van Michel Vuijlsteke over elkaars rekening niet te maken, wist ik het wel zeker, hier ligt een mooie uitdaging.

Hoe kan jij milder zijn voor jezelf of voor anderen?

7 opmerkingen:

 1. Zeer herkenbaar verhaal met slapeloze nachten tot gevolg. Al jaren. Ik ben veel te streng voor mijn eigen kan ook heel kwaad worden als er iets niet lukt ( op mijn eigen dan) zal ik eens lee proberen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik nodig je uit om mee te doen en ik ben benieuwd naar je ervaringen. :)

   Verwijderen
 2. Dat buddhisme is toch zo gek nog niet ;o)
  Ik neem de uitnodiging aan, want ik kan ook streng zijn voor mezelf zeker, maar ook voor anderen...
  Niet al te veel vergelijken, maar wel veel relativeren zou wel eens een trucje kunnen zijn. Langs de ene kant vriendelijk zijn voor de andere, en je woorden wikken, niet simpel, maar ook niet over jezelf laten lopen... Mild zijn is zoeken, is afwegen en lijkt me niet simpel... maar zeker het proberen waard!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdenken en metadenken, filosoferen... en dat dan verwoorden : daar ben jij wel heel goed in! Opnieuw heel herkenbaar!

   Verwijderen
  2. Met dat vergelijken maken we het onszelf echt niet gemakkelijk, dat klopt. En relativeren... op sommige vlakken ben ik daar zo goed in, maar wanneer het over mezelf gaat blijkt dat een stuk moeilijker.

   En dankjewel :)

   Verwijderen
 3. Amai, bij mij zou er ook serieus wat weerstand zijn!
  Mild voor anderen: altijd.
  Mild voor mezelf: nooit. Ik ben altijd heel streng voor mezelf.

  Mooie opdracht van je psycholoog. Veel succes ermee.
  Aan die stap ben ik nog niet toe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kleine stapjes, en je komt er wel :)

   Liefs,
   Tamara

   Verwijderen