zaterdag 3 oktober 2015

Bloggen kan je leren: 5 tips na de eerste dag Femma Blogschool

Een blog starten is één ding, een blog laten groeien en bloeien zodat het leuk is en blijft voor zowel jezelf als je lezers is iets anders. Toen ik zag dat Femma een tweede editie van de Blogschool organiseerde schreef ik me snel in. Geen reden om te twijfelen want ik had al veel goeds gehoord en gelezen over editie één. Vandaag was het dan eindelijk zover! Met veel goesting om bij te leren stapte ik vanmorgen de blogschool binnen en na de eerste dag kwam ik al met een hele bagage aan informatie en tips buiten.

Onderweg naar huis overliep ik rustig de dag. Uit de grote stroom aan informatie, ervaringen en advies kies ik vandaag 5 tips die ik absoluut zou willen toepassen in mijn blog en aan jullie wil meegeven. Bedankt aan de dames achter Mama Van VijfCompagnie M. en Living by the sea, en de Femma-dames Liesje en Lobke. Zonder jullie zou ik deze tips vandaag niet kunnen delen!


1. Blijf trouw aan jezelf! 


Blog waarover jij wilt bloggen, blog over wat je graag doet, over wat jou bezighoudt. Als je schrijft over wat je interesseert en passioneert, is het veel leuker om te bloggen en dat vertaalt zich ook in leukere blogberichten. Durf voor je eigen stijl te kiezen en onderscheid jezelf. Stel jezelf de vraag: "zou ik dit zelf willen lezen?"

2. Wees lief voor elkaar!


Neem deel aan het blogwereldje, leer andere bloggers kennen. Reageer op de blogs die je interesseren, reageer op reacties die je op jouw berichten krijgt. Wees positief, stimuleer elkaar en wees dankbaar voor de inspiratie, reacties en eventueel materiële dingen die je krijgt via het bloggen. Door te geven krijg je zelf ook veel terug (en dan gaat het zeker niet alleen over het materiële).

3. Denk goed na voor je ingaat op een samenwerking!


Als blogger krijg je soms de kans om iets gratis te krijgen/doen in ruil voor een blogbericht. Op het eerste zicht wil je zoiets niet laten liggen, maar je denkt best toch even na. Gaat het over een onderwerp dat past bij je blog en bij jou? Verloochen je jezelf hier niet mee? Wil je jouw blog verbinden aan een merk of product? Sommige samenwerkingen zijn zeker interessant en relevant voor je blog en dan is het extraatje dat erbij hoort gewoon ook heel erg leuk.

4. Je blog is niet enkel een ik-verhaal


In je blog schrijf je over jezelf, over je hobby, over je interesses, maar let er voor op dat je blog geen volledig ik-verhaal wordt. Besteed dus zeker ook aandacht aan andere bloggers en je volgers. Dit kan je doen door te linken naar een andere blog, een vraag te stellen aan je volgers, of ruimte te maken voor een gastblog.

5. Continuïteit en eigenheid van de verschillende sociale media


Verschillende sociale media gebruiken naast je blog is een absolute aanrader, maar doe het doordacht. Zorg dat alles op elkaar afgestemd is en dezelfde look & feel heeft, maar let op dat je niet overal dezelfde inhoud of foto plaatst.


Zelf heb ik ook nog één tip, eentje die me te binnenschoot toen ik onderweg naar huis nadacht waarom ik dit blogbericht niet kon schrijven tijdens de workshop:

Zorg voor de juiste blogomgeving!

Bij mij vormt een blogbericht zich niet wanneer ik aan mijn laptop zit. In bad, in de auto, tijdens een wandeling, doorheen mijn dagdagelijkse activiteiten.... tijdens die momenten groeit bij mij een thema of idee tot een blogbericht. Beetje bij beetje krijg ik een overzichtje van wat ik wil vertellen en hoe ik dat wil opbouwen in een bericht. Pas als dat vorm gekregen heeft zet ik me aan mijn laptop en begin ik te typen. Daarna laat ik het bericht even rusten en dan bekijk ik het nog eens en pas als ik voel dat ik klaar ben, publiceer ik het. Voor jou is het misschien anders, maar kijk wat voor jou het best werkt zodat je kan schrijven op de manier waarop dat voor jou het best werkt.
Als jij je blog wilt laten groeien, is de Femma Blogschool zeker een aanrader. Hou Femma dus zeker in de gaten om mee te doen aan een volgende editie. Je kan ook alvast aan de slag met het boek Make it Blog it Share it van de Praktische School, daar  heb ik zelf ook al een heleboel uit gehaald. Heb je zelf nog tips? Laat ze zeker weten!


5 opmerkingen:

  1. Heel mooi verslag, vind ik. Nuttige tips. Ik vind het wel fijn om te lezen wat andere deelneemsters er hebben uitgehaald. En ik snap helemaal wat je zegt over hoe een post tot stand komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk, he een blogcursus. Ik heb de online cursus van Verbeelding gedaan. Je haalt echt meer plezier uit je blog na zo'n cursus, vind je niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die Meststoffen voor je blog van Verbeelding, daar heb ik al meer over gehoord. de Femma blogschool nog niet. Weer iets bijgeleerd :-) Dankje om de tips te delen!

    BeantwoordenVerwijderen