zondag 16 augustus 2015

Speeltijd: Schattenzoektocht

Met nog maar een paar weken te gaan, merk je misschien dat de verveling begint toe te slaan. Een hele dag in en rond het zwembad zit er niet in, en het budget zegt misschien dat het gedaan is met dure uitstapjes. Ook hier begint Mr. Gielemans zich af en toe te vervelen en hij zal in elk geval blij zijn als hij weer naar school mag. Maar met een kleine inspanning van papa werd gisteren een topdagje!

Nodig:
- een schat en eventueel een zakje/doosje/schatkist om de schat in te steken
- een schatkaart met aanwijzingen of opdrachten
- een bos of andere leuke plek om op zoek te gaan (vaak vind je die plekjes echt vlakbij!)


Maak je eigen schatkaart en teken wat herkenbare plekjes op of net dingen die wat fantasie vragen. Onze kleuter vond het enorm spannend dat een foute weg zou leiden naar de vuurspuwende draak, dus hij deed zijn uiterste best om de weg goed uit te leggen en mee te kijken op de kaart. Voor kinderen die nog niet kunnen lezen maak je het natuurlijk zo visueel mogelijk.


Gebruik je fantasie en maak je zoektocht interessanter door eventueel opdrachten toe te voegen of dingen uit de natuur te laten zoeken. Terwijl je kind ijverig op zoek is kan je de schat verstoppen en het grote aanwijzingsteken (bv. een kruis) tekenen of neerleggen op de grond. De vreugde zal groot zijn wanneer de schat gevonden is, en de inhoud van de schat is eigenlijk een detail... Deze keer zaten er letterkoekjes in, vorig najaar in November stak ik er chocolade munten in.

Voor kleuters kan je het natuurlijk heel simpel houden... ze zijn snel onder de indruk en je moet de tocht nog niet te inspannend of lang maken. Voor oudere kindjes kan je wat opdrachten toevoegen of hen zelfs in 2 groepjes opdelen waarbij de ene de schatkaart maakt en de schat verstopt en de andere op zoek gaat.... een heerlijk avontuur waar je als ouder zeker van mee geniet!

In een vorige blogpost gaf ik ook al wat tips en inspiratie om de vakantie leuk te houden.

2 opmerkingen:

  1. Leuke tip weeral! Deze ga ik zeker onthouden! Mijn mauro zou dit ook tof vinden! Ik ga alleen wt moeten werken aan mijn tekenskills;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn man kan kleine kunstwerkjes toveren, maar beperkte tekenskills kan het zeker en vast ook!

      Verwijderen