woensdag 12 augustus 2015

Klassiek hemdje deel 2: het dubbellaags schouderpand

Met mijn prille naaiervaring besef ik goed dat de uitleg in sommige boeken en tijdschriften niet altijd voldoende is om echt goed te begrijpen hoe je een kledingstuk mooi in elkaar zet. Meestal lukt het wel, door een hulplijn in te schakelen, door te proberen, te falen en opnieuw te proberen, door een beetje te foefelen of door online naar meer beeld en uitleg te zoeken.

Wat je precies nodig hebt is ook voor iedereen anders. Ik probeer mijn tutorials te maken voor de beginner die mooi werk wilt afleveren en niet steeds wilt kiezen voor de eenvoudige versie maar uitdagingen wil aangaan die kunnen slagen met hulp van wat extra foto's en tips. Onderweg denk ik zelf ook nog veel te kunnen leren. Iedereen wint!

Voor het tweede deel van mijn tutorial voor een klassiek hemdje herneem ik een stukje van deel 1, zodat ik in deze blogpost volledig kan tonen hoe je het dubbellaags schouderpand gaat naaien.

1. Schouderpand bevestigen aan het rugpand


Leg onderaan het binnen-schouderpand met de goede kant naar boven. De halsopening ligt beneden. Leg daar bovenop het rugpand met de goede kant naar boven. Het buiten-schouderpand leg je met de goede kant naar onder. Op de foto zie je de drie lagen op elkaar liggen met wat ruimte tussen. Leg de randen mooi op elkaar en speld ze vast. Naai ze vast op de naadwaarde.Je kan ervoor kiezen om nu al een sierstiksel te naaien boven de naad tussen schouderpanden en rugpand. Strijk dan eerst de naadwaarde naar boven toe, richting rugpand. Zet een sierstiksel op 1mm van de naad. Doe dit zeker niet voor je gestreken hebt!2. Buitenste schouderpand bevestigen aan de voorpanddelen


Speld de schouders van het voorpand aan het buitenste schouderpand met de goede kanten op elkaar en stik vast. Let er op dat je het juiste voorpand aan de juiste kant bevestigt! Strijk de naadwaarde naar het schouderpand toe, weg van het voorpand.3. Binnenste schouderpand bevestigen aan de voorpanddelen


Neem het binnenste schouderpand en strijk de naadwaarde van de schouderkant naar binnen. Om alles mooi te laten uitkomen is het echt belangrijk dat je overal goed je naadwaarde respecteert.


Mocht je in stap 1 en stap 2 het strijken en het sierstiksel overgeslagen hebben is het nu de moment om alsnog je naadwaarde van boven en vanonder richting schouderpand te strijken. Daarna zet je een sierstiksel boven de naad tussen rugpand en schouderpand, op 1mm van de naad.

Leg het binnenste schouderpand op het buitenste schouderpand, over de naadwaarde aan het schouderstiksel. Dit zou mooi moeten uitkomen als je de naadwaardes goed gevolgd hebt. Stik met een sierstiksel vast, doorheen de naadwaardes dus, op 1mm van de schoudernaad. De aanhechting tussen het dubbellaags schouderpand en de voorpanden ziet er nu zowel aan de binnen- als buitenkant netjes uit.
En zo zijn we weer een stapje verder. Binnenkort volgen nog meer uitgebreide tutorials voor het klassieke hemdje, zoals het knopenpad, het borstzakje en de kraag. Mijn tutorial over de platte plooi kunnen jullie hier al terugvinden.

4 opmerkingen:

 1. duidelijke uitleg! dat is inderdaad soms nodig want zo als je zei is sommige uitleg in de boekjes niet zo duidelijk. Ik heb al meermaals als hulplijn moeten dienen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms is het echt even uitzoeken maar als je het eens weet blijkt het niet zo moeilijk. We kunnen elkaar maar helpen he :)

   Verwijderen
 2. Bedankt voor de duidelijke stap-voor-stap uitleg! Zal zeker eens van pas komen!

  BeantwoordenVerwijderen