maandag 10 december 2018

Een gevoerde muts met een boordje: gratis patroon en tutorial

De boordstof Cuffs zijn momenteel een grote hit in naailand. De meeste stoffenwinkels bieden een mooie keuze aan, en je ziet de cuffs vaak gebruikt worden bij sweaters, jurkjes en rokjes. Maar ze zijn ook heel geschikt om te gebruiken bij een zelfgemaakte muts. Ik ging aan de slag met een Cuff Me boordje dat hier al eventjes lag te wachten op een geschikt project. Het boordje combineert leuk met een restje stof dat me echt een winters gevoel geeft. Stof en boordje werden gekocht bij Lizzy l'oiseau.Vandaag toon ik je hoe je zo'n boordje verwerkt in een gevoerde muts. Je kan hiervoor mijn mutspatroon gebruiken, maar we werken dus iets anders dan bij het valse boordje. Voor de tutorial klik je hieronder.
We gebruiken het basisstuk van het mutspatroon voor de buiten- en binnenstof. Knip elk patroondeel 2x uit de buitenstof en 2x uit de binnenstof. De delen zijn dus allemaal even groot.Leg de 2 delen van de buitenstof met de goede kanten op elkaar en speld de zijnaden. Laat de uitsparing bovenaan en de onderrand open. Doe hetzelfde met de binnenstof. Stik de zijnaden en werk af als je dit wenst. Als de stof niet rafelt, is dit niet noodzakelijk.


Neem nu de buitenmuts (met de stof die aan de buitenkant zal komen). Neem de uitsparing bovenaan en leg de zijnaden op elkaar. De goede kanten van de stof liggen op elkaar, en de puntjes van de uitsparing komen nu zijwaarts. Stik vast van de ene zijde naar de andere zijde. De buitenmuts is nu gesloten. De uitsparing van de binnenmuts laten we open zodat we straks een keergat hebben.Knip de boordstof zodat het 2x de lengte van het onderste patroondeel is (verminderd met 4cm). Leg de boordstof met de goede kanten op elkaar en stik de smalle kant om de boord te sluiten.Als de boord te breed is, kan je deze nu afknippen tot de gewenste breedte (of je maakt de mutsdelen wat korter). Omdat we een cuff als deze niet moeten dubbel vouwen, moet het maar de helft van de breedte hebben van het patroondeel. Ik nam de boord iets breder zodat de lijnen wat mooier uitkwamen. Gebruik je gewone boordstof, kan je de breedte van het patroondeel gebruiken en na het sluiten van de boord, deze in de lengte dubbel plooien en strijken.Draai de buitenmuts met de goede kant naar buiten. Je boord en je binnenmuts blijven met de goede kant naar binnen. Verdeel de onderrand van de mutsdelen in 4 delen en doe hetzelfde met de boord. Speld je boord aan de buitenmuts, aan de hand van die 4 punten, en zorg dat de onafgewerkte randen op elkaar liggen.


Steek de binnenmuts (met goede kant naar buiten) met vastgespelde boord in de buitenmuts (met goede kant naar binnen), zodat alle randen bij elkaar komen. Speld nu alles op de 4 punten vast zodat de naden overeenkomen. Het boordje zit dus tussen de twee mutsdelen die met de goede kanten naar elkaar toe liggen. Speld verder vast zodat alle onafgewerkte randen mooi op elkaar liggen. Stik rondom.


Nu gaan we de muts keren. trek de buitenmuts door het keergat. Als alles goed ging, heb je nu een mooie boord tussen je binnen- en buitenstof.


De laatste stap is het dichtnaaien van het keergat. Ik doe dit met de naaimachine, maar als je wilt kan je ook met een blinde steek het keergat afwerken. Leg de zijnaden van de buitenmuts tegen elkaar, plooi de rand naar binnen en speld vast. De hoekjes van de uitsparing komen nu aan de zijkanten te liggen. Stik van de ene kant naar de andere kant.


Steek je binnenmuts in de buitenmuts en voila, je hebt een mooie muts met boord gemaakt!


Ging je aan de slag met mijn patroon en tutorial? Dan vind ik het altijd leuk om jouw resultaat te zien! Stuur me dus gerust een foto of tag me bij jouw IG-foto's. Veel plezier ermee!


2 opmerkingen: