zondag 9 december 2018

Een vroeg kerstcadeautje: gratis patroon en tutorial voor een gevoerde muts met nepboordje

Tijdens mijn laatste restjesverwerking maakte ik een nieuwe muts en colsjaal voor Giel. Zoals je kan zien op de foto was hij er heel blij mee. Fijn toch als je een kind snel en goedkoop kan blijmaken ;) Toen ik de foto op Instagram plaatste, kwam de vraag naar het gebruikte patroon. Dan is het maar een kleine moeite om dat zelfgetekende patroon even over te nemen, in te scannen en te delen... en als je dan toch bezig bent, maak je er nog eentje en meteen daarbij een tutorial, nietwaar?Bij de vorige mutsen die ik maakte, knipte ik voering en buitenstof hetzelfde en was het de bedoeling dat er een randje omgeplooid werd. Maar eigenlijk trok Giel de muts altijd gewoon over zijn hoofd, zonder dat randje. Geen probleem, maar toch minder mooi. Daarom paste ik deze keer mijn patroon zo aan dat je altijd dat leuke boordje hebt. Het patroon is bedoeld als kindermuts en de naadwaarde zit er al in. Zelf krijg ik de muts ook nog over mijn hoofd en oren, maar wil je de muts maken voor een volwassene zou ik toch wat naadwaarde toevoegen voor wat meer ruimte. Gebruik voor de muts rekbare stoffen. Ik gebruik tricot of french terry voor de buitenstof en nicky velours voor een warme zachte binnenkant.Het patroon vind je hier. Ben je ermee aan de slag gegaan, dan vind ik het altijd leuk om het resultaat te zien. Dus laat zeker een reactie achter, stuur me een foto of tag me bij jouw foto op Instagram! De tutorial staat hieronder! Veel plezier ermee!

Het patroon bestaat uit twee A4 pagina's die je best eerst downloadt en dan pas opent vanuit Acrobat Reader. Let er bij het printen op dat het formaat op ware grootte staat. Op die manier zou je het juiste formaat moeten krijgen. Om zeker te zijn kan je het controlevierkant nameten.

Voor de buitenstof knip je het patroondeel van de muts (zonder de boord) 2x. Voor de binnenstof plak je eerst het boordstuk aan het patroondeel van de muts. Knip dan de binnenstof 2x. Dat ziet er dan zo uit:


De buitenmuts is dus 8cm korter dan de binnenmuts. Leg nu de patroondelen van de buitenstof met de goede kanten tegen elkaar en speld de zijnaden aan elkaar. De onderrand en de uitsparing bovenaan laat je open. Doe hetzelfde met de binnenstof:


Stik de zijnaden met een stretchsteek en werk eventueel af (dit is geen must als je stoffen niet rafelen want deze naden zijn niet zichtbaar):


De volgende stap is enkel voor de buitenstof! We gaan de uitsparing bovenaan van de buitenmuts nu dichtmaken. De uitsparing in de binnenstof heb je straks nodig om de muts te keren. Leg de zijnaden op elkaar, met de goede kant van de stof naar elkaar toe. De hoekjes van de uitsparing worden de uiteindes.


Speld vast:


Stik vast zoals in deze foto. Zorg dat je bij het begin en het einde je stiksel hecht.


Draai de buitenmuts met de goede kant van de stof naar buiten. De binnenmuts is nog steeds binnenstebuiten gekeerd. Steek de buitenmuts nu in de binnenmuts met de onderranden tegen elkaar, de goede kant van de buitenmuts naar de goede kant van de binnenmuts. Zorg dat de zijnaden aan beide kanten tegen elkaar liggen. Speld de onderrand en stik helemaal rond.


Trek de buitenmuts door het keergat (de uitsparing van de binnenmuts). Zo komen de goede kanten aan de buitenzijde.


Nu gaan we het keergat dichtnaaien. Omdat dit stuk van de muts niet zichtbaar is bij het dragen, doe ik het gewoon met de machine. Leg de zijnaden op elkaar en plooi de randen naar binnen. Speld en stik vast. (Wil je liever een onzichtbaar resultaat kan je het ook met de hand dichtnaaien met een blinde steek.)We zijn er bijna! Duw de binnenkant van de muts naar binnen. Omdat de binnenmuts groter is dan de buitenmuts, blijft er een mooie rand van de binnenstof aan de buitenkant. Eventueel kan je boord nog vastzetten door op de naad tussen de twee stoffen nog een stiksel te zetten.


8 opmerkingen: