zondag 30 december 2018

5 boekentips voor het nieuwe jaar!Wat een heerlijk leesjaar was 2018! Ik slaagde erin mijn Goodreads challenge van 25 boeken al halverwege het jaar te halen en dat aantal werd nog meer dan verdubbeld in het tweede deel van het jaar. Ik klokte dus af op 60 boeken met een gemiddelde van iets meer dan 300blz per boek... maar eigenlijk is dat niet het belangrijkste... Ik las ook ongelooflijk sterke boeken! Op enkele uitzonderingen na genoot ik enorm van de spannende, emotionele en hartverwarmende verhalen. Daarom deel ik graag met jullie de boeken die het meest indruk gemaakt hebben.

The Great Alone - Kristin Hannah

"(...) the connection between pain and love wasn't linear. It was a web."


The Great Alone is een meeslepend verhaal in een prachtige setting - een uithoek in het Alaska van een halve eeuw geleden met zijn mooie maar onbarmhartige natuur en zijn kleurrijke bevolking. Leni verhuist samen met haar ouders naar dit afgelegen gebied om er een nieuwe start te maken wat in het begin aardig lijkt te lukken. Dan komt de meedogenloze winter die alles teniet lijkt te doen en nog erger...

Terwijl heel wat fans van Kristin Hannah ongeduldig aan't wachten waren op de vertaling van The Great Alone las ik hem in het Engels. Ik had nog nooit iets van Kristin Hannah gelezen maar wat ik las over dit boek en de schrijfster sprak me aan en ik voegde het toe aan mijn winkelmandje op Book Depository, een online webshop waar ik me af en toe laat gaan. Na dit boek ben ik ook zeer benieuwd naar ander werk van Kristin Hannah, dus wie weet staat er in 2019 eentje tussen mijn boekentips!


Lam - Hannelore Bedert

"Maar je kunt niet alles vergeten. Alles is te veel."Lucia's moeder verdwijnt wanneer ze een kind is en alle vragen daarrond worden nooit opgelost. Als haar vader overlijdt en zij na jaren afwezigheid teruggaat naar haar ouderlijk huis en geboortedorp krijgt ze de kans om erachter te komen wat er toen werkelijk gebeurd is.

Dit debuut van Hannelore Bedert is niet gewoon een sterk debuut, maar simpelweg een heel goed boek. Het boek heeft een mooie opbouw, neemt genoeg (maar ook zeker niet te veel) tijd om het verhaal te laten ontplooien en rondt ook weer mooi af. De verweven verhaallijnen uit heden en verleden sluiten mooi op elkaar aan en het werkt nooit storend. Het boek is erg vlot geschreven en de verhaallijnen zijn meeslepend. Het was een boek waarbij ik elk vrij moment gebruikte om verder te lezen tot het uit was... om dat dan spijtig te vinden.


Eleanor Eliphant is completely fine - Gail Honeyman

"If someone asks you how you are, you are meant to say FINE. You are not meant to say that you cried yourself to sleep last night (...)."


Eleanor is welgemanierde maar sociaal onhandige - en dan ben ik nog mild - jonge vrouw wiens leven erg routineus verloopt met plichtsbewust haar job doen, stipt elk weekend haar gemene moeder te bellen en verder zoveel mogelijk het sociale leven te vermijden. Wanneer zij en haar nieuwe collega een man op straat redden, verandert haar leven compleet.

Ik heb enorm genoten van dit boek. Het verhaal heeft me van begin tot einde geïntrigueerd, het is verrassend, grappig, pijnlijk, aangrijpend, gevat, ... Eleanor heeft een plaatsje in mijn hart en ik kan iedereen aanraden dit boek te lezen om kennis te maken met deze bijzondere jonge vrouw.


De avond is ongemak - Marieke Lucas Rijneveld

Veel mensen willen vluchten, maar zij die echt vluchten kondigen het zelden aan, die gaan gewoon."


Dit boek is het hartverscheurende verhaal van Jas die na de dood van een broer verder moet met haar leven. Haar ouders, gereformeerde boeren hebben vanwege hun verdriet nauwelijks nog door wat er met hun andere drie kinderen gebeurt en hun leven ontspoort langzaam maar zeker.

Pijnlijk en beklemmend, rauw maar toch mooi geschreven. Een prachtig boek met een intriest verhaal. Je wilt wegkijken maar toch kan je niet stoppen met lezen... indrukwekkend!


Het wordt spectaculair. Beloofd. - Zita Theuninck

"En ik breek nog eens. Ik ben vandaag al zoveel gebroken, dat ik me afvraag wat er nog kan overblijven behalve hele kleine scherven. Maar ik verdien het niet om heel te zijn."Jonge mensen, de mogelijkheid van liefde... En mysterie. De 23 brieven nemen ons mee in een prachtig maar pijnlijk verhaal, met voldoende lichtheid die je doen glimlachen of zelfs grinniken. Andere momenten lees je met een prop in je keel of tranen in je ogen. Gewoon lezen... beloofd?Een nieuw jaar, een nieuwe challenge. Ik twijfel nog een beetje maar denk het weer op 25 boeken te houden aangezien mijn leven op verschillende vlakken wat drukker kan gaan worden. Dat betekent dat ik dus ook weer benieuwd ben naar goede boekentips van jullie want afgelopen jaren heb ik daar al veel aan gehad! En als jullie op Goodreads actief zijn, mogen jullie mij daar ook zeker toevoegen zodat ik daar ook je tips kan volgen!

Mijn boekentips van vorig jaar
Mijn boekentips van afgelopen zomer

5 opmerkingen:

 1. Een mooi lijstje, twee boeken die ik al gelezen heb en super vind, dus de andere staan of komen zeker op mijn to read lijstje voor 2019 terecht

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, ik heb afgelopen jaar ook her en der goeie tips opgepikt.

   Verwijderen
 2. Amaai, Tamara, 60 boeken !!! Jouw dagen tellen volgens mij dubbel zoveel uren als de mijne ;-)
  Ik lees wel graag, maar in het jaar is dat vooral 's nachts. Als ik midden de nacht wakker wordt, dan werkt het voor mij super goed om even enkele bladzijden te lezen en dan al de slaap terug te voelen komen (en ja, ik lees nochtans echt wel graag). Ik volg zelf helemaal geen boekennieuws, lees ook heel veel genres graag, dus altijd super blij met deze lijstjes. Als we dan op reis gaan (en ja, dan lees ik ook in de dag) komen deze lijstjes altijd handig van pas!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben momenteel thuis, dus als Cas een dutje doet kan ik soms wat extra lezen en ik lees ook voor ik ga slapen vrij veel. En als ik een afspraak heb of ergens moet wachten heb ik meestal ook wel mijn boek bij om te lezen.

   Ik vind het natuurlijk wel fijn dat ik momenteel zo veel kan lezen, maar ik ga er ook niet om huilen als ik om een of andere reden minder kan lezen. Het is geen wedstrijd he ;)

   Verwijderen
 3. Wauw, wat een leestempo! Heerlijk...Op één boek na heb ik de boeken die aanhaalt ook gelezen, en die zijn echt top! Voorlopig stel ik mezelf geen leesdoelen om 'druk' te vermijden, maar ik neem me wel voor om aan het lezen te blijven ;-).
  Veel leesplezier in het nieuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen