donderdag 28 juni 2018

Liefde voor papier: leestips voor de vakantie!

De vakantie staat voor de deur en dat vind ik wel een mooi moment om wat leestips te geven voor wie nu op zoek is naar wat leesvoer. Ik las vandaag mijn 25ste boek van het jaar uit en daar zaten zeker enkele aanraders tussen. 

1. The Travelling Cat Chronicles - Hiro Arikawa


On our last journey, let's see all kinds of amazing things. Let's spend our time taking in as many wonderful sights as we can.

Ik twijfelde of ik dit boek zou lezen omdat het vaak "echt iets voor kattenmensen" genoemd wordt en ook al heb ik niets tegen die beestjes, ik hoef er ook geen in huis. Wat ben ik blij dat ik dit boek in huis gehaald heb, ik heb genoten van begin tot einde. Een prachtig boek dat langzaam opbouwt naar een hartverscheurend maar mooi einde. Het boek neemt zijn tijd, maar dat past net zo mooi bij dit verhaal. Het perspectief van de kat is origineel en grappig en zorgt voor luchtigheid in het verhaal. 


2. De Moord op Commendatore Deel 1 & 2 - Haruki Murakami


"Iemand met een leven dat helemaal af is, vind je nergens, hoor.Iedereen is voor altijd onvoltooid."

Ik hou van de typische stijl van Murakami, het surrealisme en het mysterie dat tevoorschijn komt in het leven van doodgewone personages. Hij brengt de lezer in een andere wereld, een fantasiewereld die toch nog bijna realistisch aanvoelt. Dit is weer een typisch Murakami boek en ik heb ervan genoten. Niet alle vragen worden beantwoord, maar dat hoeft ook niet. Het verhaal is een zoektocht waar niet alle vragen opgelost kunnen worden, net zoals het leven voor elk van ons een zoektocht is die nooit helemaal klaar is.

Het boek bestaat uit twee delen en ideaal is beide delen achtereenvolgens te lezen, als één boek, want zo is het duidelijk geschreven. Aangezien ik beide delen in huis had heb ik het ook zo kunnen lezen en moest ik me niet opnieuw inleven in de verhaallijn maar zat ik er nog helemaal in. 


3. Elizabeth is zoek - Emma Healey


“But it’s not true. I forget things—I know that—but I’m not mad. Not yet. And I’m sick of being treated as if I am. I’m tired of the sympathetic smiles and the little pats people give you when you get things confused, and I’m bloody fed up with everyone deferring to Helen rather than listening to what I have to say.”

Ik heb dit boek met plezier gelezen alhoewel het boek als detective niet helemaal slaagt omdat het plot op dat vlak toch wel iets te doorzichtig is. Maar dat wordt voor mij ruimschoots goedgemaakt door de kwaliteiten van het boek.

Zo vind ik de manier waarop je je kan inleven in de dementerende Maud heel geslaagd. Het herhalen en vergeten kunnen soms wat op de zenuwen werken, maar uiteindelijk is dat ook hoe het moet zijn voor iemand met dementie en zijn/haar omgeving. 

Ook het verweven van de 2 verhaallijnen, die van Maud als oude dementerende vrouw die op zoek is naar Elizabeth en haar herinneringen als de jonge Maud die op zoek is naar haar zus Sukey, vind ik erg goed. In elkaar verweven verhaallijnen kunnen nogal eens verwarrend zijn, maar dat is hier helemaal niet het geval. 

Ik kan het boek dus zeker aanraden, zeker als je niet op zoek bent naar een sterke detective of thriller, maar wel een goede roman wilt lezen. 


4. Anna, Hanna en Johanna - Marianne Frederiksson


"Waar moet je in geloven als al het oude verkeerd was?"
"Dat moet je zelf uitvinden", zei Astrid, alsof het de eenvoudigste zaak van de wereld was.

Vanuit het perspectief van 3 vrouwen uit verschillende generaties wordt een hele familiekroniek verteld. De personages komen echt over, met hun kleine kantjes en zwaktes, met steeds ook de duidelijke invloeden van de tijdsgeest waarin ze leven. 


5. Een Duiker op Mars - Lander Deweer & Jan Swerts


Wij westerlingen hebben een enorme behoefte aan controle. We willen niets aan het toeval overlaten. We leven in een samenleving waarin alles maakbaar en meetbaar moet zijn.

Door onze jacht op zelfbeschikking zijn we vergeten dat er wel degelijk externe invloeden zijn die ons leven bepalen. Terwijl een groot stuk van het leven ons eenvoudigweg overkomt.

Ik lees niet vaak non-fictie maar voor dit boek maakte ik graag een uitzondering. Vriend aan huis Jan Swerts kreeg enkele jaren geleden te horen dat zijn zoon het syndroom van Gilles de la Tourette heeft. De wereld van het gezin staat op zijn kop en voor Jan begint er een zoektocht naar het hoe en waarom, de misverstanden over het syndroom en de zeer beperkte kennis over het syndroom. Samen met Lander Deweer gaat hij op zoek naar andere mensen met het syndroom, naar wetenschappelijke informatie en naar de geschiedenis. 

Maar het boek is veel meer dan een boek over het syndroom van Gilles de la Tourette. Het boek durft vragen stellen. Wat is normaal en wat is abnormaal, hoe vind je je plek in een maatschappij met hoge normen als je buiten die normen valt, moeten we abnormaliteit proberen uitroeien of verdient het een plaats? 

Een heel vlot geschreven boek dat ons doet stilstaan en nadenken. Welke boeken wil jij deze vakantie lezen en wat moet ik zeker in mijn koffer steken?

4 opmerkingen:

 1. Noord van Sien Volders en Wees Onzichtbaar van Murat Isik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Noord heb ik inderdaad al een paar keer als tip zien verschijnen. Daar moet ik dus echt eens naar uitkijken.

   Dankjewel voor de tips!

   Verwijderen
 2. Wauw, dit jaar al een heel pakket achter de kiezen! Ik ben zelf een trage lezer, en jammer genoeg lees ik niet meer zo veel als vroeger. Maar ik heb goede voornemens ;-). De laatste boeken die ik las (en de moeite vond) zijn: Tonio (Van der Heijden), Noord (Sien Volders), Woesten (Kris Van Steenberge), en de laatste van Griet Op de Beeck.

  Op de 'to read' lijst:
  - zoals elke zomer een dwarsligger van Nicci French voor in de handtas op vakantie
  - 'Mazzeltov' van Margot Vanderstraeten
  - momenteel bezig in 'Blindelings' van Kris Van Steenberghe.

  Ik wens je een zomer vol leesplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier gaat het ook met ups & downs hoor!

   Bedankt voor de tips, ik ga zeker eens een kijkje nemen!

   Verwijderen