maandag 1 februari 2016

Gratis patroontjes en tutorial voor pinnemuts, wantjes en enkele cirkelsjaal.

Veel winter hebben we nog niet gehad deze winter, ik weet het. Maar toch heeft Mr. Gielemans graag een muts, sjaal en wantjes aan wanneer we naar of van school wandelen. Toen hij laatst zijn lievelingssetje vergeten was bij oma en opa, maakte ik 's avonds gauw een nieuw setje. Deze keer tekende ik zelf de patroontjes, de muts geïnspireerd op een vroegere muts, maar toch net wat anders. En natuurlijk wil ik deze patroontjes met jullie delen ;) De foto's zijn niet geweldig... als ik nog eens een setje maak, zal ik nieuwe foto's nemen en deze vervangen...


Voor de buitenstof gebruik ik tricot, voor de binnenstof nicky velours, zowel voor de muts, de sjaal als de wantjes. De vosjesstof is van Megan Blue Fabrics, en ik kocht beide stofjes bij Infinity Stoffen in Heusden-Zolder.

Patroontjes en tutorials vind je hieronder.

De muts

Het patroon voor de muts vind je hier. De naadwaarde is inbegrepen. Er zijn 3 maten getekend, kies de maat die het dichtst bij de hoofdomtrek van je kind komt. Plak de twee patroondelen aan elkaar, op de kruisjes. Als je het meermaals wilt maken, kan je best het patroondeel voor de voorkant (zonder de flapjes) overnemen op patroonpapier. 

Knip de voorkant 1x aan de stofvouw uit op de buitenstof, en doe hetzelfde op de binnenstof. Ook de achterkant knip je aan de stofvouw, 1x op de buitenstof, 1x op de binnenstof. Je hebt dan voor de buitenkant en binnenkant 2 stofdelen.Als je een "flosje" (is daar een ander woord voor?) wilt, knip je een klein strookje stof (ongeveer 8cm op 2cm). Dat steek je bij de volgende stap dubbelgevouwen tussen de 2 patroondelen van de buitenkant, in de punt, de lus komt tussen de goede kanten te zitten.


Leg de voor- en achterkanten met de goede zijden op elkaar en speld vast. Voor de buitenstof naai je de zijkanten volledig dicht en zet je zo ook het lusje vast. Voor de binnenstof laat je in de punt een keergat van ongeveer 4cm. 


Steek de binnenmuts en buitenstof in elkaar, met de goede kanten op elkaar, en naai de onderrand volledig vast. Keer de muts nu om via het keergat en sluit het keergat. 


Knip een tiental reepjes stof van ongeveer 11cm, en steek ze door de lus, behalve eentje. Plooi ze dubbel en bind het overgebleven reepje strak rond de andere reepjes.
Je muts is af...


De wantjes

Het patroon voor de wantjes vind je hier, het gaat om een kleutermaat. De naadwaarde is inbegrepen, maar kijk best even of het handje van je kind goed binnen de lijntjes past, anders knip je best wat ruimer! Leg je stofjes dubbel en knip 2x gespiegeld de binnenstof en 2x gespiegeld de buitenstof. Vergeet ook niet het boordje te knippen uit de buitenstof of uit boordstof. 

Leg de gespiegelde stofdelen met de goede kanten op elkaar en stik rondom vast, behalve aan de armopening. Dit doe je zowel voor de binnenstof als de buitenstof. Geef een knipje in het hoekje van de duim, tot vlak aan het stiksel. 
Naai de korte kanten van elk boordje met de goede kanten op elkaar, keer om. Plooi dubbel in de lengte en strijk even. Steek de binnenkant van de wantjes mooi in de buitenkant van de wantjes, zodat de randjes bij elkaar komen. Schuif het boordje erover, de open zijde van de boord komt aan de open zijde van het wantje. Plaats de naad van het boordje bij de naad aan de duimkant van het wantje. 


Lock of stik rondom vast en draai het boordje om. Doe dit voor beide wantjes en ze zijn klaar! Aansluitende cirkelsjaal

Niets zo gemakkelijk en lekker warm als een aansluitende cirkelsjaal. Het is gemakkelijk te maken, gemakkelijk aan en uit te doen en het zorgt ervoor dat de hals goed warm blijft. Geen patroon hier, omdat het gaat over een rechthoek. 

Neem voor zowel binnen-als buitenstof de volgende afmetingen:

Hoogte: 25cm (tenzij je zelf minder of meer wilt)
Breedte: hoofdomtrek + 2cm naadwaarde

Ken je de hoofdomtrek niet, dan geef ik hier even een overzichtje van de gemiddelde hoofdomtrek bij kinderen:

1-2 jaar: +/- 48cm
3-8 jaar: +/- 52cm
8-12 jaar: +/- 56cm

Leg de twee stofdelen met de goede kanten op elkaar, speld de lange zijden op elkaar en stik vast. 


Trek een open kant naar binnen, tot aan de andere open kant. Je tunnel zit nu in elkaar, met de goede kanten op elkaar. Buitenstof op buitenstof en binnenstof op binnenstof. Speld de open randen aan elkaar en naai vast, maar laat bij de binnenstof een keergat van ongeveer 4cm. 


Keer om en dicht het keergat. Je sjaal is klaar! En je bent nu helemaal klaar om de koude in te gaan!


Nog vragen? Laat het me weten! Het is ook altijd fijn als ik zie wat jullie gemaakt hebben!


17 opmerkingen:

 1. Tof gedaan! Dat zijn zo van die rewarding projecties, want ze kunnen zowat elke dag gedragen worden in de winter! Echt leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, eigenlijk wel he :) En snel klaar ook, dat is soms ook eens fijn!

   Verwijderen
  2. Ja, eigenlijk wel he :) En snel klaar ook, dat is soms ook eens fijn!

   Verwijderen
 2. Een snel klaar projectje met een mooi resultaat. Daar gaan ze geniet van hebben met deze koude wind.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! en klopt, met die gure wind komt het goed van pas!

   Verwijderen
 3. Gepind! Om volgende winte te maken (verwacht er dit jaar niet veel meer van 😉)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo leuk!!! Dit moet ik zeker in gedachten houden voor volgend jaar.
  Dank u wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je postte bij ons een berichtje... Ik was benieuwd... Wat een leuke dingen!!! Die muts komt al zeker op naailijstje! Top

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb een pinnemuts gemaakt voor mijn zoontje en hij is er enorm blij mee. Dank je om het patroon te delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super leuk. Ga beginnen met de sjaal voor mij zoontje. Ben nog maar een echte beginner. Als de sjaal goed lukt begin ik aan de muts en de wanten. Mijn naailijstje word maar langer en langer. De max.

  BeantwoordenVerwijderen