zaterdag 2 januari 2016

Ik laat 2015 achter me

De kerstboom is al opgeruimd, de sociale verplichtingen zijn min of meer achter de rug, opgelucht haal ik adem. Ik ben blij dat 2015 voorbij is. Niet dat ik verwacht dat met de start van het nieuwe jaar ineens alles gaat veranderen, helemaal niet, maar ik hoop wel dat ik over een jaar kan terugblikken met een ander gevoel. Niet dat alles slecht was, er waren zeker mooie momenten, kleine dingen die me deden glimlachen, nieuwe mensen die ik leerde kennen, stappen die ik gezet heb, ...

2015 was het jaar...

.. dat naaien meer en meer mijn ding werd. Ik kocht goed materiaal, ik kocht nauwelijks nog kleding maar maakte het meeste zelf. Mijn favoriete winkels werden stoffenwinkels. Ik werd beheerster van Gratis Naaipatronen op facebook en stak daar het afgelopen jaar veel (te veel) tijd in. Ik begon een cursus Patroontekenen en ging regelmatig naar het Naaikaffee waar ik leuke mensen leerde kennen.

... dat ik geconfronteerd werd met mezelf en mijn angsten. Dat hetgeen ik zo hard probeerde weg te duwen naar boven werd gehaald. Ik werd overtuigd om er niet langer omheen te gaan, maar het aan te pakken. Dat blijkt nog zwaarder dan ik vreesde en vaak wil ik het opgeven wanneer ik geen verbetering zie. Maar uiteindelijk zet ik nog steeds door en daar mag ik trots op zijn. 

... dat ik stopte met dansen. Ik danste niet meer vanbinnen, het gevoel was weg.. Ik wachtte nog een tijdje af, maar het kwam niet terug. Ik nam een moeilijke beslissing om na 18 jaar dansles te geven ermee te stoppen. Ik hoop nog steeds dat het gevoel terugkomt, dat ik terug sta te dansen in de keuken, gewoon omdat het komt. 

... dat ik eindelijk een openbare blog begon. Het zat al lang in mijn hoofd maar het kwam er niet van. De typische onzekerheden staken steeds de kop op, maar mede door de naaihobby werd de knoop doorgehakt.

... dat ik in mijn oude gewoontes bleef vervallen. Uitstelgedrag, vermijden en wegvluchten. Koppigheid, strengheid en geslotenheid. Maar ook weer rechtkrabbelen en opnieuw proberen. Niet opgeven.

Elk moment is een nieuwe kans, zei iemand me ooit, dus ook de start van het nieuwe jaar. Ik ga ervoor. Geen grote voornemens, gewoon proberen, elke keer opnieuw.... 


20 opmerkingen:

 1. Bewogen jaar Maartje.. maar ook zo creatief. Liefs, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga zo meteen de kerstboom opruimen.Ook hier een jaar met mooie momenten maar ook met vallen en opstaan...Knap van je om aan je problemen te werken,is inderdaad moeilijk.Ik probeer ook alles zoveel mogelijk aan de positieve kant te bekijken/benaderen maar dat is soms lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, met vallen en opstaan en kleine stapjes vooruit... We komen er wel... ik wens je ook veel moed en een mooi 2016!

   Verwijderen
 3. Een heel eerlijke en mooie post om 2016 mee te starten. Ik wens je alvast een jaar vol schitterende momentjes. En veel steun wanneer het moeilijker gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Carpe diem! (mijn mantra) Iedere keer opnieuw! Klassiekertje, maar zeker waarheid...
  'every day may not be good, but there's something good in every day.' makkelijker gezegd dan gedaan, maar stapje voor stapje, proberen te belichten wat wel goed gaat! Als je nood hebt aan een babbel, of gewoon zomaar... Kom af hé!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut, en ik zie de goede dingen ook wel, hoor. Gelukkig :) Dankjewel!

   Verwijderen
 5. Laat 2015 maar lekker achter, en kijk vooruit met een positieve blik! Laat de creativiteit en de leuke dingen primeren in 2016 :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel veel goeie moed voor 2016! Als ik dat zo lees, dan kom je er wel. Liefs, Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, gewoon geduldig verderdoen ;) Dankjewel!

   Verwijderen
 7. Dat 2016 je veel goeds mag brengen! Ik duim alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt een leerzaam jaar gehad, op naar een prachtig nieuw jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut, en ik weet dat ik daardoor ook stappen vooruit zet. En nu hopelijk een iets gemakkelijker jaar ;)

   Verwijderen
 9. Mooi gezegd!
  Dat 2016 je alles mag brengen wat je hart verlangt.

  BeantwoordenVerwijderen