woensdag 19 augustus 2015

Bananenzakje: gratis patroon en tutorial

Creatievelingen die graag op het internet inspiratie opdoen zijn ze zeker al tegengekomen, de populaire appelzakjes van Hilde@home. Ikzelf maakte er in juni een heleboel om ze gevuld met een lekker appeltje te laten uitdelen in de klas van Mr. Gielemans en schreef er een stukje over. De appelzakjes worden veel gebruikt. Ze zijn niet enkel erg leuk om te zien, ze zijn praktisch én een stuk duurzamer dan de plastic appeldoosjes die we voorheen gebruikten.

Deze week had ik een zeer interessant gesprek met Mr. Gielemans... Dat hij nu wel appelzakjes had... maar toch nog liever bananen at... of mijn machine nu geen bananenzakje kon maken... of ik dat even wilde doen...

Dus zo snel onze kleuter in bed lag, ging ik aan de slag en rond middernacht lag er een bananenzakje met banaan klaar voor mijn kleine man.Wil je zelf aan de slag? Dat kan! Ik deel graag het patroon en de werkwijze. Kijk gauw verder :)

Werkwijze

- Print het patroon op 100% en "niet aanpassen" ("fit to scale" niet aanvinken!). Controleer het controlevierkant!

- Knip 2x buitenstofje met naadwaarde (dubbel op de stof)
- Knip 2x binnenstofje met naadwaarde (dubbel op de stof)
- Knip 2x binnenvoering (wattine of een dikke dampkapfilter) zonder naadwaarde
- Leg de goede kanten van de buitenstof op elkaar en speld helemaal rond van punt A naar punt B. Stik helemaal rond.
- Leg de goede kanten van de binnenstof op elkaar en speld rond van punt A naar punt B, maar laat bij het stikken een opening voor het keergat (zo'n 6 cm is voldoende). 
- Je kan nu al je knoopjes vastnaaien (zie merktekens), dan zie je straks niks van de aanhechting. - Keer één van de zakjes om en steek ze in elkaar met de goede kanten op elkaar. Stik de binnenstof aan de buitenstof en vergeet niet om op de plaats van de kentekens elastische lusjes naar binnen te steken en vast te hechten. Ga enkele keren heen en weer om ervoor te zorgen dat de lusjes heel goed vastgenaaid zijn. 
- Steek de binnenvoering op zijn plaats en haal de buitenstof met wattine door het keergat.
- Duw het binnenstofje mooi op zijn plaats zodat de binnenvoering en het stofje goed komen te liggen.
- Dicht het keergat 

(Hilde werkt iets anders met de binnenvoering, zij hecht die in het begin aan. Dat kan je voor het bananenzakje ook doen. Je kan zelf je werkwijze daarbij kiezen, kies zelf wat jou het best lijkt.)

En voilà! Je bent de apetrotse maker van een bananenzakje! 


Geïnspireerd op: Het appelzakje van Hilde@home
Stofje: Monkeys by Poppy Europe

Dit patroon wordt gratis gedeeld maar mag enkel gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. Dit patroon gebruiken voor commerciële doeleinden is niet toegestaan. Elke grote of kleine ontwerper steekt tijd en moeite in een ontwerp, in het uitwerken van een idee naar een patroon. Gelieve hiervoor respect te hebben. 7 opmerkingen:

 1. Super leuk! Ga ik zeker eens proberen tegen september!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. super idee, vooral voor als ze naar het speelplein gaan. daar worden mijn tupper ware spullen altijd gestolen. Nu kan ik zelf aan de slag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hier ga ik morgen mee aan de slag! even een vraagje: zit er al naadwaarde in het patroon of moet het er nog bijgetekend worden? bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De naadwaarde zit er nog niet in, die moet je er voor de binnen-en buitenstof bijknippen. Voor de wattine geen naadwaarde bij doen :) Succes ermee!

   Verwijderen
  2. We vermoedden het ;-)? Was effe niet duidelijk of de naadwaarde er in zat en we die dus moesten weglaten voor de wattine of dat het er niet bij in zat en voor de binnen/buitenstof moesten bijknippen. het laatste dus. Bedankt voor de snelle reactie! Het wordt één van onze goede doelen projectjes. Tof dat je het patroontje deelde!

   Verwijderen