zaterdag 4 juli 2015

Thuis met de kids... heerlijk toch?



Eigenlijk is het een privilege om tijdens de grote vakantie thuis te zijn met je kinderen. Zelf vind ik nu niet dat kinderen die in de vakantie voor een groot deel opgevangen worden bij familie, dagopvang of zomerkampen iets tekort komen, waarschijnlijk hebben zij ook een geweldige vakantie. Maar als je samen thuis of op vakantie bent biedt dat wel de mogelijkheid om samen te genieten, naar elkaar toe te groeien en herinneringen te maken.

De mogelijkheid... want geef toe, al snel kan verveling optreden...

"Die puzzel heb ik al eens gemaakt!"

"Ik heb helemaal niets leuk om te spelen..."

... of schouder ophalen bij elk voorstel dat je doet...

Of je komt in een situatie waarin je elk moment van de dag moet meespelen...

"Kom mama, nog één show.... de allerlaatste.... asjebliiiiieeeeeeef!!!" (en het is nooit de laatste)

"Ik kan dit niet alleen, je moet me helpen...." (voeg een smekend stemmetje toe)

"Jij mag die tekening kleuren!"

Je huishouden blijft liggen, dat boekje dat je wou lezen moet maar wachten en je koffie wordt koud...

's Avonds als de kinderen in bed liggen slaak je een zucht van "eindelijk rust..." en niet van "oh, wat een fijne dag weer!".

En al snel ben je aan't aftellen hoelang de vakantie nog duurt... jammer toch? En nog erger, soms geraak je zo gefrustreerd dat de speelmomenten met je kinderen helemaal niet leuk meer zijn omdat je hoofd ergens anders is... zo had je je de vakantie niet voorgesteld...

Dus hier wat tips die je kan toepassen en vul gerust aan!

Maak een goede start!

Mijn zoon is wàkker wakker als ie 's morgens vroeg aan mijn bed staat... en ik helemaal niet, mijn hoofd is suf, mijn lichaam wil niet mee en zoonlief is de spelbreker die me uit mijn slaap haalt... Het is dan ook gemakkelijk om mijn zoon zo snel mogelijk zijn ding te laten doen en zelf nog te blijven suffen, maar door je kind even wat extra aandacht te geven, is de dag veel beter ingezet. 

Hier thuis betekent dat Mr. Gielemans intussen weet dat mama soms moeite heeft om wakker te worden en niet meteen wilt dansen naast het bed, maar dat er wel iets is dat hij kan doen... Mama lief wakker maken... kusjes om wakker te worden, er even bij komen liggen en iets vertellen, langzaam het deken wegnemen en mama uit bed helpen... het lijkt misschien onnozel, maar het maakt de start van de dag een stuk aangenamer. We hebben aandacht voor elkaar en we kunnen de dag beginnen... 

Ook samen ontbijten, vertellen wat er op de planning staat of nadenken wat we zouden kunnen doen zorgt voor een fijne start van de dag... Iets meer actief worden we pas als mijn eerste koffietje op is en dat weet Mr. Gielemans. "Is je koffietje al op, mama?"

Speel met aandacht

Kinderen genieten ervan om samen te spelen met hun ouders, maar ze worden hier enkel in bevredigd als je het met volle aandacht doet. Een kind zal niet tevreden zijn als je een gezelschapsspel speelt terwijl je de krant leest, met je smartphone bezig bent of het nieuws kijkt. Of als je samen een tekening maakt en ondertussen met een vriendin gaat telefoneren. Of tijdens het bouwen van een toren meer aandacht hebt voor de televisie dan voor je kind en het bouwwerk... 

Je hoeft niet heel de dag samen te spelen en het hoeft geen uren te duren, maar als je het doet, focus dan enkel daar op. Ga mee in het spel, moedig je kind aan, zet de rest aan de kant, ... speel intensief met je kind. Als je veel aan je hoofd hebt, kan je de tijd kort houden, en dat ook zo afspreken met je kind. Eén spelletje, 3 boekjes, 15 minuten, ... maar ongestoord! Dat is veel fijner voor het kind dan een ouder die erbij zit maar er niet bij is... 

Doe dit een paar keer per dag, maar laat je kind(eren) zeker ook alleen spelen. Zorg er wel voor dat je tijdens dat alleen spelen af en toe eens laat zien dat je het leuk vindt, of vraag dat ze je roepen als ze klaar zijn zodat je het resultaat kan zien.

Betrek je kind in wat je doet

Vaak is het mogelijk om je kind te laten meehelpen, zonder er teveel een taak van te maken. Als je kind met je wilt spelen, ben je vaak met iets bezig dat je eerst wilt afwerken. Geef je kind, als dat mogelijk is, de kans om te helpen. Dit heeft verschillende voordelen. Ongemerkt leren kinderen wat er in een huishouden gebeurt en hoe, de wachttijd gaat sneller voorbij en jullie doen weer iets samen.

Giel vindt het bijvoorbeeld een hele eer als ie mee de was mag sorteren, in de machine steken en aanzetten. Het gaat misschien een stuk trager, maar 't is veel plezanter dan het te moeten doen met een "Mamaaaaa, kom je? Mamaaaaa, hoelang nog?"

Afhankelijk van de leeftijd kunnen kinderen best veel... afwasmachine helpen leegmaken, wasgoed wegleggen, opruimen, tafel dekken/opruimen, bloemetjes water geven, dieren voeren, brievenbus leegmaken, was ophangen (jij doet de sokken en ik de grote stukken), boodschappen wegzetten, stofvegen, .... Laat wel even je hoge normen varen en moedig hen aan!

Themadagen

Bouw eens een themadagje in! Mr Gielemans vindt - zoals zoveel jongens - dino's geweldig... Begin bijvoorbeeld met een boekje over dino's, zorg dat er speelgoed in het thema ligt of knutsel het, verven, tekenen of kleuren van dino's, laat de fantasie van je kind de vrije loop en speel samen een dino-avontuur, maak dinokoekjes, kijk een dinofilm, ... Wie weet heb je ook verkleedkleren, een gezelschapsspel of een puzzel in het thema :)

Kom buiten

Buiten spelen kan alleen maar aangemoedigd worden. De kinderen kunnen wat energie kwijt door rond te hollen, te springen en te vallen, eens roepen, .... de frisse lucht in te ademen. Mr Gielemans is een buitenspeelkind en amuseert zich nog heel gemakkelijk met een gietertje, een kipwagen, een bal en een bellenblazer. Maar niet alle kinderen weten zo goed wat ze buiten moeten doen.

Een belangrijke tip is dat je veel wat je binnen doet, ook buiten kan doen... dansen, lezen, tekenen, verven, met poppen spelen, .... neem misschien niet het nieuwste speelgoed of let goed op dat het niet in de zandbak belandt. 

Voor de iets oudere kinderen is het ook leuk om wat op zoek te gaan naar spelletjes of uitdagingen... Als kind zat ik bijvoorbeeld heel de zomer met een bal tegen de muur te gooien en dan moest ik 10x gewoon gooien en opvangen, 9x gooien, klappen en opvangen, 8x gooien, voor en achter klappen en opvangen, .... en als de bal viel moest je opnieuw beginnen. Touwtje springen, jongleren, modeshow, kampen bouwen, hindernisparcours, "elastieken", batminton, hinkelen, ... mogelijkheden zat!

Ook een korte wandeling naar de postbus, de bakker, of gewoon een hoekje om kan deugd doen.

Doe eens een uitstapje

Eens weggaan kan enorm deugd doen, en dan denken we misschien meteen aan pretparken, zwembaden, dierentuinen, ... die zijn zeker de moeite om te doen maar het hoeft niet altijd iets te kosten... 

Speelbossen zijn enorm leuk voor kinderen en ze zijn budgetvriendelijk. Maak samen met je kinderen een picnic klaar en trek het bos in, een grote kans dat je hier wel de kans gaat hebben om je boekje te lezen. Maar ook in een gewoon wandelbos in de buurt kan je terecht, maar er gewoon zelf een speelbos van... laat de kinderen rennen over heuvels, maak een klein parcours, geef hun een lijst met schatten die ze moeten zoeken en zorg voor een beloning of grote schat op het einde. 

Doe een wandeltocht of fietstocht waarbij de kinderen de weg moeten zoeken, zo geraken ze niet verveeld en ze leren hier van bij. Geef hier ook eventueel een lijstje met dingen die ze moeten zoeken of een foto van moeten trekken.

Onderweg

Op uitstap is allemaal goed en wel, maar onderweg is het vaak stresserend wanneer de kinderen zich gaan vervelen, zorg dus ook voor afleiding in de auto of in de trein. Ik weet dat de tablet tegenwoordig mee kan, maar er zijn zoveel leukere dingen. Ik zie ik zie, rode auto's of kerktorens tellen, liedjes zingen, woordspelletjes (rijmen, woord verzinnen met de laatste letter van het vorige woord), de verschillende gemeentes noteren die je tegenkomt, herkleefbare ruitstickers, verhaaltjes maken waarbij iedereen maar één zinnetje mag toevoegen, .... Het hoeft echt niet saai te zijn onderweg.

Maak een fotoboek

Maak foto's van wat jullie doen of laat de kinderen dat zelf doen en maak er een fotoboek van op het einde van de dag of van de vakantie. Schrijf samen bij elke foto de herinneringen neer of teken er nog wat bij. Op een saai moment in de volgende vakantie is het leuk om dat boek erbij te nemen en weer inspiratie op te doen!

Sluit de dag mooi af

Dit is niet alleen voor de vakantie natuurlijk, maar toch eentje dat ik niet wil vergeten. 's Avonds is er natuurlijk de routine van wassen en tandjes poetsen, maar de dag afsluiten is voor mij ook nog eens overlopen wat ik fijn en minder fijn vond. Ook Giel doet zijn verhaal aan diegene die hem naar bed brengt en zo is het dagje afgerond en kan hij rustig gaan slapen.

Prettige vakantie!




2 opmerkingen:

  1. wat een leuke tips.. Nu nog wachten tot zl groot genoeg is om ze uit te voeren...

    BeantwoordenVerwijderen