vrijdag 20 mei 2016

Speeltijd: experimenteren in Technopolis

Met dit wisselende weer kan een leuke uitstap die binnen doorgaat goed van pas komen, en dan is Technopolis toch echt wel een aanrader. Dat we er ooit met Giel naartoe zouden gaan, daar twijfelde ik niet aan. Jaren geleden ging ik er naartoe met mijn petekind die ondertussen de volwassen leeftijd bereikt heeft. Ondertussen is Technopolis zeker geƫvolueerd, vooral de polsbandjes die je her en der moet scannen zodat een experiment met jouw gegevens kan werken of jouw resultaten kan opslaan viel me op.Op de bovenverdieping bevindt zich een aparte peuter/kleuterzaal. Een leuke plek voor de kleintjes om zich in te leven in het leven van een volwassene en simpele spelletjes en experimentjes te doen. Giel vond deze zaal eventjes leuk maar was er toch vrij snel op uitgekeken. Samen met andere kindjes denk ik wel dat hij zich daar langer zou kunnen amuseren want eigenlijk speelt hij wel graag verhaaltjes.


In de grote zaal geraakte hij niet uitgespeeld. Hij wilde alles wel proberen al waren sommige proeven natuurlijk nog wat te moeilijk. Maar ook heel gefascineerd toekijken als andere kinderen bezig waren en proberen begrijpen wat er gebeurt en waarom vond hij de moeite. Soms was ik ook wel onder de indruk wat mijn kleuter al weet en kan.


Leerrijk, dat is het zeker en het blijft ook beter hangen omdat ze de proeven zelf uitvoeren of ze duidelijk kunnen zien. Bij de opstellingen die Giel interessant vond kon hij trouwens enorm lang aandachtig blijven. Eerst minutenlang kijken naar een reuzegrote knikkerbaan, steeds benieuwd welke route de knikker zou maken, geduldig wachten tot hij de knopjes mocht bedienen en daarna helemaal blij met de kleine knikkerbaan waar hij zelf de grote ballen in kon stoppen.


Nog beter werd het toen hij zelf leidingen aan een magneetmuur mocht plaatsen en zo zelf een parcours kon maken voor de balletjes. Samen met een ander kindje werd er flink samengewerkt en overlegd. Er moesten zelfs krukjes en grote mensen aan te pas komen om de route hoog en lang genoeg te maken. De route werd getest, verbeterd en opnieuw geprobeerd.


Maar de absolute topper voor Giel was de waterbaan waar hij met schotjes water kon tegenhouden en weer laten doorlopen. Het effect van water tegen te houden, de stroming te zien versnellen als het water ineens weer door kan, het interesseerde hem enorm. Als er andere kindjes kwamen kijken of meedoen, al waren ze twee koppen groter, ging Giel wel even uitleggen hoe het allemaal werkt.  


Experimenteren is fun, zoveel is zeker! Giel had een topdag en blijft er over praten. Meer informatie vind je hier. Tip: heb je nog ecocheques liggen waarvan je nog niet weet wat ermee te doen? Bij Technopolis kan je deze gebruiken voor de inkom.

Hebben jullie nog tips voor uitstapjes bij slecht weer? Laat het zeker weten!15 opmerkingen:

 1. Altijd heel leuk in Technopolis. Tips bij slecht weer heb ik niet meteen. De meisjes zijn al wat ouder hier en zijn al ne keer content als we thuis blijven ;-) dat heb je he als de mama en papa nogal 'trimards' zijn (zoals wij dat hier zeggen!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Naar de film vinden ze hier nog altijd tof als het slecht weer is. Wij zijn nog nooit in technopolis geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Awel, wij zijn nog nooit naar de film geweest met Giel. Ik ben een beetje ongerust dat hij nogal overdonderd gaat zijn, hij kan al van TV enorm schrikken enzo :)

   Verwijderen
 3. Naar de film vinden ze hier nog altijd tof als het slecht weer is. Wij zijn nog nooit in technopolis geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Technopolis is top, wat een leuke uitstap voor Giel! Als hij nog ietsje groter is, is het kindermuseum in Elsene ook tof. Of het museum voor natuurwetenschappen in Brussel met de dino's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohja, dino's gaat hij sowieso geweldig vinden! Bedankt voor de tips!

   Verwijderen
 5. Supertof daar! Technopolis staat hier deze grote vakantie op de 'to do' bij slecht weer! Eindelijk hebben ze een leeftijd bereikt waarbij ze allemaal een beetje meer kunnen ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohja, nu gaat het voor alle vier enorm leuk zijn, en voor de ouders eigenlijk ook hoor :D

   Verwijderen
 6. Ah, fijn dat je dit deelt! Ik wilde er al een tijdje naartoe met mijn leergierige kleuter, maar was bang dat hij nog te klein zou zijn. Niet dus! Volgende keer staat Technopolis op de agenda!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker als je een kleuter hebt die graag weet hoe de dingen werken of zelf graag op ontdekking gaat is dit zeker niet te vroeg. Natuurlijk als ze ouder worden gaan ze nog andere dingen kunnen doen. Wij gaan zeker nog terug met Giel, maar 't is ook iets waar je zeker vaker naartoe kan :)

   Verwijderen
 7. Ik dacht dat mijn jongens er nog te klein voor gingen zijn, maar dat gaat precies goed meevallen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor grotere kinderen is er natuurlijk ook heel veel te beleven, maar voor leergierige kleuters die graag op ontdekking gaan, is het ook zeker een aanrader :)

   Verwijderen
 8. Het lijkt alsof hij technopolis voor hem alleen heeft. Eens zo leuk. Dit staat ook op ons todo-lijstje, al is dat er een over een paar jaar want onze knullen zijn er echt nog wel te klein voor. Wil dit al zo lang eens doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er waren enkele scholen aanwezig, maar die bewogen meestal een beetje klas per klas naar elk experiment waardoor wij toch heel vaak alleen stonden. Voordeel van op een pedagogische studiedag te gaan en niet in het weekend of in de vakantie.

   Nog eventjes geduld hebben dan :)

   Verwijderen