zondag 8 november 2015

#boostyourpositivity: 3 redenen om te bewegen

Hoe beleven jullie je lichaam? Ben je er blij mee? Besteed je daar veel tijd aan? Laat je het zweten? En hoe zit dat met die body/mind verhouding? Benieuwd naar jullie reacties!

Dat stond er te lezen op de blog van Oon over het nieuwste thema voor #boostyourpositivity. Opnieuw een moeilijk thema voor mij, en van wat ik al gelezen heb toch ook voor vele andere blogsters. Mijn lichaam en ik, we zijn geen vriendjes. Misschien komt dat nog, ook daar wordt aan gewerkt. 

Ik ben wel heel vertrouwd met de positieve effecten van lichaamsbeweging, en dan hoeft dat zeker niet te gaan over halve marathons, over prestaties, over sneller en beter. Gewoon bewegen is goed genoeg en doet deugd.


1. Ontspanning

Door je lichaam te laten bewegen en inspannen, gaat het daarna makkelijker ontspannen. Als je last hebt van spanning in je lijf , kan het enorm deugd doen om wat te bewegen en de spanning wordt meestal een stuk minder. Een simpele wandeling kan al enorm deugd doen. Dat merk ik zelf goed dankzij de dagelijkse wandelingen naar school. Dat is enkel maar 500m, maar dat kan toch deugd doen. Als je weinig tijd hebt, kan het al deugd doen om gewoon even je spieren heel hard op te spannen en daarna los te laten. Achter je pc gewoon 10 seconden je schouders optrekken om ze daarna helemaal los te laten, het helpt. 

2. Ontlading

Stress, frustraties, boosheid,... het kruipt ook in je lijf. Het kan zo goed doen het van je af te bewegen! Shakend je stress wegdansen op je lievelingsmuziek, je frustraties wegslaan tijdens de volleybal, je boosheid weglopen, ... Je voelt je nadien stukken beter. Als je de neiging hebt bij heftige emoties slecht te reageren, bijvoorbeeld door te veel of ongezond te gaan eten of boze e-mails te gaan schrijven, probeer dan eerst eens een wandeling en kijk eens of je die drang nog hebt na die wandeling. Meestal zijn je gevoelens een stuk minder hevig en kan je er beter mee om. 

3. Afleiding

En sporten of bewegen kan je ook gewoon eens afleiden van je dagelijkse zorgen. Als ik baantjes ga zwemmen let ik op mijn techniek en ademhaling en wil ik de tel niet kwijtraken. In mijn hoofd is er dan even geen ruimte voor het gepieker. Toen ik nog danste, moest ik denken aan de choreografie en de afwerking want anders zou ik de hele tijd fout zitten. Als je een wedstrijdje speelt, moet je je aandacht bij het spel houden en heb je geen tijd om na te denken wat je morgen allemaal moet doen. En dat kan enorm deugd doen. 

Momenteel is mijn lichaamsbeweging min of meer beperkt tot de dagelijkse wandelingen naar school, maar ik hoop dat ik binnenkort het zwemmen weer kan oppikken. Ook yoga zou ik graag weer doen. En wie weet ga ik ook ooit weer dansen, want ergens mis ik dat wel. 

Herken jij die positieve effecten van lichaamsbeweging? Wat is jouw favoriete ontspanning, ontlading en afleiding? 

1 opmerking:

  1. Grappig, we hebben alleszins dezelfde goede voornemens... Mijn dochter volgt momenteel zwemles en dus probeer ik elke keer met haar mee te zwemmen. Yoga volg ik nu via Youtube en ik speel ook met het idee om dansles te gaan volgen :-)

    BeantwoordenVerwijderen