zondag 12 april 2020

Scrunchie met strikje - patroon en uitleg

Een tijdje geleden gaf ik een workshop scrunchies maken bij de Stoffenschuur. Omdat er vraag is naar een Nederlandstalige handleiding voor een scrunchie met strikje deel ik de uitleg en foto's ook graag op mijn blog. Er zijn verschillende manieren om een scrunchie te maken, deze is heel simpel en toegankelijk. Veel plezier ermee!






Stap 1: voorbereiding
– Knip een strook van 50cm op 10cm voor de scrunchie
– Wil je een strikje, knip dan het patroondeel strikje uit aan de stofvouw (leg de stof dubbel en leg het symbooltje tegen de vouw). De naadwaarde zit al inbegrepen en hoeft dus niet meer extra bijgetekend te worden.
– Knip 20cm elastiek



Stap 2: smalle rand afwerken
– Plooi één smalle rand 1cm om naar de slechte kant van de stof. Speld en stik door op persvoetbreedte. Hecht bij begin en einde.



Stap 3: lange kant dichtnaaien
– Plooi de reep stof dubbel met de lange zijdes tegen elkaar, en de goede kanten van de stof naar binnen. Speld en stik op persvoetbreedte. Hecht bij begin en einde. De beide korte zijdes blijven open.
– Keer de tunnel om zodat de goede kanten buiten komen.



Stap 4: elastiek toevoegen
– hang een veiligheidsspeld aan een uiteinde van het elastiekje.
– Rijg de elastiek door de tunnel. Let op dat het andere uiteinde uit de tunnel blijft. Je kan als je wil dat eindpunt met een andere veiligheidsspeld vastmaken aan de ingang van de tunnel.
– Bind de elastiek aan elkaar als je door de tunnel bent. Trek goed aan en knip eventueel de restjes wat bij. Schuif de elastiek wat op in de tunnel.


Stap 5: afwerking
– Draai eventueel de tunnel enkele keren rond, zo blijft de frons meer gespreid.
– Steek de onafgewerkte tunnelrand een stukje in de afgewerkte tunnelrand, best zodat de naden op elkaar liggen en de elastiek in het midden zit.
– Speld vast met enkele speldjes en stik over de randjes. Hecht vast bij begin en einde.




Je scrunchie is klaar. Wil je nog een strikje erbij, ga dan verder met stap 6.

Stap 6: strikje naaien
– Leg het patroondeel strikje in de lengte dubbel, met de goede kanten op elkaar. Speld de hele rand vast, maar laat in het midden een keergat van 3cm (op de foto zit daar een speldje in de andere richting). Stik op persvoetbreedte en hecht bij begin en einde.
– Keer om en duw alles goed uit.



Stap 7: keergat dichtnaaien
– Plooi de naadwaarde van het keergat mooi naar binnen en leg zo netjes mogelijk op elkaar. Speld vast en stik door kort op de rand. Begin iets vroeger dan het keergat en ga ook iets verder. Hecht bij begin en einde.



Stap 8: strikje aan scrunchie maken.
– Neem de dwarse naad van de scrunchie en leg daar het striklintje omheen. Leg de plooi van het striklintje aan de binnenrand, en knoop 2x aan de buitenkant. Trek het strikje mooi uit elkaar. Klaar!


Heb je deze handleiding gebruikt, dan vind ik het altijd leuk om foto's te zien! Je mag me dus altijd taggen op Instagram (@lunatiek)!

2 opmerkingen:

  1. leuke tutorial, momenteel is mijn haar nog te kort daarvoor, maar je weet nooit hé als de kappers nog lang toeblijven ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan hier zelf ook niets beginnen met scrunchies en ik hoop echt dat ik dat over een tijdje nog steeds niet kan ;)

      Verwijderen