donderdag 29 december 2016

2016 in boeken

Op vlak van lezen heb ik een goed jaar achter de rug. In totaal heb ik dit jaar 12.244 bladzijden gelezen en met 40 boeken mijn doelstelling van 35 boeken mooi gehaald. Er zaten pareltjes tussen!! Wat ik afgelopen jaar allemaal gelezen heb, kan je hier terugvinden. Mocht je op zoek zijn naar leesinspiratie voor 2017, dan kan ik je zeker volgende boeken aanraden:

Vele Hemels Boven De Zevende - Griet Op de Beeck

De boeken van Griet Op de Beeck stonden al een tijdje op mijn leeslijstje, maar het duurde toch eventjes voor ik een boek kocht. Het duurde niet lang voor ik dit boek uit had en een volgende boek van haar kocht en ook daar had ik geen spijt van. Herkenbaar, aangrijpend en meeslepend, dat zijn de eerste adjectieven die in mijn hoofd komen als ik aan Vele Hemels boven de Zevende denk. Net wat ik zoek in een goed boek.

“Hoe dat precies moet, leven, daar ben ik nog niet helemaal achter, maar ik kan redelijk goed doen alsof. Dat is een begin, vind ik. Ik kan ook verdienstelijk uitleggen aan anderen hoe het misschien zou moeten, en daar wordt soms naar geluisterd, merk ik, wat mij dan een beetje verbaast.” 


De Acht - Katherine Neville

Ik had nog nooit van dit boek gehoord, tot ik het mocht lenen van mijn psycholoog (ze geeft al eens een boek mee omdat ik graag lees). Een mysterieus schaakspel speelt de hoofdrol in de twee verhaallijnen van het boek. Op een doordachte manier wisselt de schrijfster tussen het verhaal dat zich afspeelt in het 18de eeuwse Europa en het verhaal dat zich afspeelt in New York in 1972. Dankzij de vlotte schrijfstijl en de afwisseling tussen de twee verhalen kon ik het boek moeilijk opzij leggen en las ik het snel uit. Een ideaal boek wanneer je ook echt tijd hebt om te lezen, bijvoorbeeld op vakantie, want het is een klepper en als je maar af en toe enkele bladzijden leest loop je het risico wat verloren te lopen. Realistisch en geschiedkundig correct kan je het niet noemen, maar spannend en vlot geschreven is het zeker!


Logboek van een Onbarmhartig Jaar - Connie Palmen

Connie Palmen wist me al vaker te raken met haar boeken, en dan denk ik bijvoorbeeld aan De Vriendschap, De Wetten en vooral aan I.M. Er werden al tranen gelaten bij verschillende van haar boeken en dat gebeurde ook weer toen ik Logboek van een Onbarmhartig Jaar las. Je voelt de pijn, de machteloosheid, het rauwe verdriet dat ze doormaakt na het verlies van haar partner. Een boek dat opnieuw onder mijn huid kroop en waarvan ik een paar dagen moest bekomen.


Het Eiland onder de Zee - Isabel Allende

Isabel Allende was tot voor kort een schrijfster die ik enkel bij naam kende, maar dit jaar las ik eindelijk 2 boeken van haar. Het Eiland onder de Zee is een meeslepend boek, in de historische setting van de slavernij rond 1800, dat het verhaal vertelt van Zarité, een slavin die voor haar vrijheid vecht. De personages worden uitvoerig beschreven, maar zonder het verhaal op te houden en het boek bevat volgens mij alle ingrediënten - drama, romantiek, avontuur, ... - om te blijven boeien en mee te leven met het hoofdpersonage.

“We all have an unsuspected reserve of strength inside that emerges when life puts us to the test.” 


Noah Barleywater Runs Away - John Boyne

John Boyne is vooral gekend van zijn boek De Jongen in de Gestreepte Pyama. Helemaal anders is Noah Barleywater Gaat Er Vandoor. Het is een sprookjesachtig en fantasierijk verhaal over een jongen die wegloopt van huis en terechtkomt in een mysterieuze speelgoedwinkel vol marionetten. De gesprekken met de speelgoedmaker en diens verhalen tonen de zinloosheid van het vermijden en weglopen van je problemen. Het boek is een jeugdboek en leest heel gemakkelijk, maar is zeker ook aan te raden voor volwassenen die wel eens houden van een sprookje met een boodschap.

“Do you think . . . ?"
'I do sometimes, my boy,' admitted the old man. 'When I can't avoid it.” 


Voor 2017 zal mijn doelstelling een stuk lager liggen, 20 boeken zou al heel mooi zijn. Enerzijds zal ik een stuk minder vrije tijd hebben met opnieuw een baby in huis, maar ook hoop ik vanaf het voorjaar of de zomer weer aan het werk te kunnen/mogen. Ik hoop wel even mooie boeken te kunnen lezen en geweldige schrijvers te ontdekken, dus laat me zeker weten welke boeken en schrijvers ik in 2017 moet lezen!

10 opmerkingen:

 1. Waw, 40 boeken op een jaar tijd, dat is bij mij al een tijdje geleden! Ik vind het altijd fijn te weten wat anderen lezen, dus ik ga een aantal van je tips noteren :-). Voor de val van Noah Hawley was voor mij wel een van de aanraders van 2016. Momenteel lees ik De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lukt me ook niet elk jaar hoor ;) Dankjewel voor de tips!

   Verwijderen
 2. Bedankt voor de boekeninspiratie ! Ik haalde mijn doelstelling van 12 boeken op een jaar niet maar ik had de lat te hoog gelegd. Ik heb teveel hobby's. Lezen, lopen, naaien,.... . Maar ach ne mens mag ambitieus zijn hé. Het eerste boek staat al op mijn te lezenlijst, Isabelle Allende kan ik altijd smaken en de andere boeken spreken mij ook aan. Mijn aanbevelingen kon je in september op mijn blog lezen omdat mijn zomervakantie het moment is waarop ik wat kan bijlezen. Ik wens jou een prachtige, rustige baby toe en hopelijk haal je jouw doelstelling om terug aan het werk te gaan en krijg je alles goed op mekaar afgestemd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In 2015 haalde ik het ook niet. Het is ook moeilijk inschatten wat haalbaar is, zeker omdat je vooraf niet goed weet hoe je jaar er gaat uitzien. Het belangrijkste is te genieten van het lezen :)

   Dankjewel :)

   Verwijderen
 3. Euh... ik trakteerde mezelf half januari (2016 wel te verstaan) op een ereader en klokte af op 99 boeken. Daar zitten serieuze 'kloefers' tussen, maar ook wat lichter verteerbaar materiaal want ik lees om mezelf te ontspannen. Ik las altijd al veel, maar nog meer sinds ik dat ding heb - even wachten bij de logo, check; idem voor dansles en ga zo maar door. Oh, en 's nachts, ik kan lezen als ik wakker lig zonder de vent wakker te maken; geweldig!
  Ik neem je tips mee en wens je alvast een fijn leesjaar toe x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, dat is immens veel!! Het is een gemak dat je geen kilo's hoeft te zeulen om toch een boek bij te hebben (of 2 als het ene bijna uit is).

   Voor jou ook een fijn leesjaar!

   Verwijderen
  2. Of op vakantie, geen ganse valies boeken. Al die kleine beetjes maken een groot verschil uit op het einde van het jaar - hoewel, geef me maar een hoekje en mijn 'ding', véél fijner voor het verhaal.
   Ik vergat wel nog te zeggen dat ik behoorlijk snel lees ;) --haha, en erg weinig slaap, dat ook.

   Verwijderen
  3. Ohja, absoluut!! In mijn koffer maakt het ook een groot verschil! Heerlijk!

   Ik ben ook een wakkerligger, maar eigenlijk lees ik dan nooit... helpt het jou dan om makkelijker te slapen of heb je gewoon niet veel slaap nodig?

   Verwijderen
 4. Fijn, bedankt voor je boekentips - ik voegde je trouwens daarnet toe op Goodreads. Daar kun je zien wat ik vorig jaar allemaal las, veel chicklit-achtige dingen omdat ik heel vaak enkel lees om mijn gedachten stop te zetten en dus vooral geen inspanning wil doen.
  Wat meer inhoud hadden Vele Hemels boven de Zevende ( maar dat las jij dus ook al), Us van David Nicholls, Stoner van John Williams, en zeker ook de Napolitaanse Romans, dat vind ik echte aanraders.

  Ik hoop dat je in 2017 toch nog wat leestijd vindt - en wens meteen hetzelfde voor mijzelf :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je tips! Die komen zeker van pas! Leuk dat je me toegevoegd hebt op Goodreads, altijd fijn om op die manier inspiratie op te doen en te weten wat anderen lezen :)

   Verwijderen