Pagina's

vrijdag 21 augustus 2015

Klassiek hemdje deel 4: het borstzakje

Vandaag gaan we aan de slag met het borstzakje. Deze stap is niet moeilijk maar je moet wel aandacht hebben voor een mooie plaatsing van het borstzakje, de afwerking en eventueel het overlopen van de stoftekening. Ik leg stap voor stap uit hoe je tot een mooie blikvanger komt.  Ik kies zelf meestal voor één borstzakje (op de linkerborst). 

1. Knippen

Als je met een effen stofje werkt en geen rekening moet houden met het doorlopen van de tekening kan je het borstzakje simpelweg uitknippen daar waar er plaats is. Je kan er soms ook voor opteren om het borstzakje schuin op de draad te knippen. Als je bijvoorbeeld met een gestreept of geruit stofje werkt, kan het zakje zo een mooie blikvanger worden. Je kan nu verder naar stap 2.

Wil je dat de tekening van het borstzakje mooi overgaat in de tekening op het voorpand, dan moet je hier aandacht voor hebben vanaf het knippen van de stof tot het vastnaaien van het borstzakje. 

Zorg voor voldoende stof! Het advies voor de hoeveelheid stof bij een patroon houdt geen rekening met prints, dus wat extra tellen is een aanrader. Een print wordt steeds herhaald maar soms is het echt even zoeken welk stukje stof precies gaat overeenkomen. Zorg ook dat je goed kijkt of de hele print overeenkomt. Soms denk je het ijkpunt gevonden te hebben, maar is de print eromheen niet hetzelfde. 

Ik kies er zelf voor om bij een geprinte stof het borstzakje pas te knippen als mijn voorpand al vastgenaaid is aan het schouderpand en het knopenpad al omgenaaid is. Op die manier kan ik duidelijk bepalen waar ik mijn borstzakje wil. 

Leg je voorpand plat neer en leg hierover de stof waaruit het borstzakje geknipt moet worden. Zorg dat de tekening overal héél precies uitkomt.




Leg het patroondeel zo dat de vouwlijn aan de bovenkant op de horizontale lijn tussen okselpunt en knopenpad ligt. De verticale lijn leg je op 2,5cm van het binnenste stiksel van het knopenpad. Als de naadwaarde bijgetekend is, moet je daar rekening mee houden. Bijv. Leg op 1,5cm bij 1cm aangetekende naadwaarde. 



Let bij het overnemen van het patroondeel goed op dat je stof of patroondeel niet verschuift. De minste verplaatsing gaat ervoor zorgen dat je stof niet mooi zal doorlopen of je borstzakje niet mooi recht geplaatst kan worden. Advies: check check dubbelcheck! En dan pas knippen ;)

2. Afwerking bovenzijde

Afhankelijk van je patroon, zal je de bovenzijde één of twee keer omslaan. Pers de vouw er goed in en strijk nu de naadwaardes van de 4 andere zijdes naar binnen. Werk ook hier zeer precies en meet na of je punt onderaan mooi in het midden staat en de twee onderste hoeken op dezelfde horizontale lijn zitten. Wanneer je helemaal tevreden bent, even persen.



3. Borstzakje vastmaken aan het voorpand

Heb je een borstzakje waarbij er geen rekening moet gehouden worden met een doorlopende tekening  moet je nu zorgen voor de juiste plaatsing. Leg je borstzakje op 2,5 cm van het binnenste stiksel van het knopenpad. De bovenzijde komt overeen met de horizontale lijn van het okselpunt.

Werk je met een doorlopende tekening, leg je borstzakje dan heel precies op de tekening. Als je juist geknipt en gestreken hebt, ligt je borstzakje heel mooi recht. Speld alles vast en check nog eens voor je begint te naaien.



Een mooi afgewerkt borstzakje heeft een stiksel in de vorm van een driehoekje of rechthoekje aan de twee zijden van de bovenkant. Dit is niet zo moeilijk maar zorgt voor een mooie afwerking en extra versteviging en je gaat hier zeker complimenten over krijgen van ervaren naaisters.




Leg het voorpand met borstzakje klaar met de kraag naar je toe. We starten met de naald aan het sierstiksel links (1). Leg het stof schuin naar je toe en stik vanaf het sierstiksel (kort bij de rand) naar de bovenkant van het zakje op zo'n 0.5cm van de zijrand (2). Laat je naald zitten, hef je voetje omhoog en draai je werkje (armsgat komt naar je toe). Voetje weer naar beneden en zet 2 of 3 stiksels tot je weer kort bij de rand bent (3). Laat je naald weer zitten, voetje omhoog en verder draaien zodat de onderzijde van je hemdje naar je toe ligt.




Stik mooi langs de rand, tot aan het hoekje, draai weer zoals hierboven uitgelegd en doe zo alle zijden tot je aan de bovenrand komt. 

De bovenrand ligt nu naar je toe, draai weer een kwartslag naar links en doe opnieuw 2 of 3 stiksels (zelfde als aan de linkerkant), en draai weer verder en zet nog een laatste stiksel van de bovenrand naar de rechterkant van het horizontale sierstiksel. Knip alle draadjes weg en je hebt een heel mooi afgewerkt hemdje.



Andere stappen om een hemdje te naaien vind je in volgende blogposts uitgelicht:
Stap 1: de platte plooi
Stap 2: het dubbellaags schouderpand
Stap 3: het knopenpad

De volgende keer leg ik uit hoe je de kraag en kraagvoet aan elkaar zet en daarna aan je halslijn bevestigt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten