zondag 2 juli 2017

Liefde voor papier: leestips voor de zomermaanden

Met het vooruitzicht van een baby in huis, dacht ik in 2017 veel minder aan lezen te zullen toekomen. Ik herinnerde me de slapeloze nachten met Giel, de urenlange rondjes rond de eettafel met een huilbaby en daarbij wetend dat er ook nog een kleuter zou zijn die aandacht nodig heeft. Maar je kan ook geluk hebben want deze keer hebben we een baby die heerlijk vrolijk en rustig is. 's Nachts heeft hij nog wel eens honger, en natuurlijk moet er overdag wel geknuffeld en gespeeld worden, maar kleine Cas doet ook fijne dutjes en kan zich een tijdje amuseren in zijn parkje of in de zweefstoel terwijl ik met Giel bezig ben, kook, naai of lees.Sinds een paar jaren ga ik via Goodreads een challenge aan om een aantal boeken in een jaar te lezen. Dat aantal leg ik zelf op en zie ik als een motivatie, niet als een must. In 2016 overtrof ik mijn doel van 35 boeken door er 40 te lezen, maar voor 2017 was ik wat voorzichtiger en hoopte ik 25 boeken te kunnen lezen. Onverwachts haalde ik dat doel al een tijdje geleden en ondertussen heb ik zelfs al 34 boeken uit.Met het begin van de grote vakantie leek het me leuk de beste boeken eens op een rijtje te zetten. Misschien heb jij binnenkort wat extra tijd om te lezen en haal je hier wat inspiratie uit!

1. A Little Life (Een Klein Leven) - Hanya Yanagihara


"The hardest thing is not finding the knowledge, (...). The hardest thing is believing it."

Dé absolute aanrader voor mij! Een prachtig en indrukwekkend boek dat ik met moeite kon neerleggen. Het verhaal komt hard aan maar is tegelijkertijd ook hartverwarmend mooi, het is meeslepend waardoor je het niet zal willen neerleggen en waardoor het verhaal door je hoofd blijft spoken wanneer je niet aan het lezen bent. Een verhaal over kwetsbaarheid en pijn, maar vooral over vriendschap in al zijn facetten. Hartverscheurend mooi!

2. De Eenzaamheid van de Priemgetallen - Paolo Giordano


"Hij deed zijn mond open om te antwoorden dat je speciaal voelen de ergste kooi is die je om je heen kunt bouwen, maar hij zei niets."

Al na het eerste hoofdstuk was ik volledig verknocht aan dit boek. We volgen twee dysfunctionele personages, maar daardoor net ook heel menselijk, met elk een hartverscheurend verleden dat hen gevormd heeft tot wie ze geworden zijn. De onzekerheid, onrust en het discomfort zijn vaak pijnlijk voelbaar waardoor het boek me enorm geraakt heeft.

3. Paper Towns - John Green


"I'm starting to realize that people lack good mirrors. It's so hard for anyone to show us how we look, and so hard for us to show anyone how we feel."

The Fault In Our Stars las ik al in 2014 en vond ik geweldig. Nu kreeg ik een melding dat ik andere boeken van John Green met grote korting kon kopen en dat deed ik dus. Tot nu toe allemaal vlot leesbare en mooie verhalen. Paper Towns is een Young Adult boek, eentje die mij als niet meer piepjonge adult ook kan bekoren. De herkenbare onzekerheden van een jongere, de zoektocht naar je eigen identiteit en een plekje tussen al de anderen zijn verweven door de zoektocht naar de verdwenen Margo en tonen ons dat de dingen niet altijd zijn wat ze lijken te zijn.

4. Het Negende Schrift van Maya - Isabel Allende


"Our demons lose their power when we pull them out of the depths where they hide and look them in the face in broad daylight." 

Ik ontdekte deze schrijfster pas vorig jaar en sindsdien lees ik regelmatig een boek van haar. Ik hou wel van haar manier van schrijven en dit is het tot nu toe beste boek dat ik van Isabel Allende las. Maya wordt na een erg zware periode in haar leven - drugs, geweld, misbruik - door haar grootmoeder naar een afgelegen Chileens eiland gestuurd. Zonder contact met de buitenwereld lijkt het eerst op een gevangenschap, maar het Chileense eiland en zijn inwoners blijken al snel heel boeiend.

5. De Engelenmaker - Stefan Brijs


"Soms is wat onmogelijk lijkt, alleen maar moeilijk."

Een zeer bevreemdend boek, dat zeker. Waarschijnlijk niet iets dat iedereen graag leest, maar mij bleef de bizarre verhaallijn boeien. Een boek dat je doet stilstaan bij de mogelijkheden van de wetenschap en de vraag waar de grens ligt. Een boek dat je doet afvragen hoever men kan gaan bij het nastreven van je idealen en dromen.


Ik wens jullie in elk geval een heerlijke zomer, met hopelijk fijne leesmomentjes... en als jullie pareltjes weten, aarzel niet om ze met me te delen!

7 opmerkingen:

 1. Tof lijstje! Ik ga hier zeker wat titels noteren, al liggen de meeste wat uit mijn comfortzone ;-) Meestal lees ik thrillers of politie/detectiveverhalen en daarbij vind ik Karin Slaughter echt wel een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb ik dit en vorig jaar ook al verschillende boeken van gelezen! Binnen het genre zeker goed!

   Verwijderen
 2. 3 van de vijf las ik ook en vond ik allemaal goed! Mss moet ik die John Green ook maar eens lezen dan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het wel leuk om te lezen, dus wie weet jij ook :)

   Verwijderen
 3. heel tof, dankjewel!! Ik las die van Stefan Brijs ook, en die van Paolo Giordano ook denk ik, al ben ik ineens niet meer zeker. Maar ik ben wel op zoek naar nog wat boeken voor op vakantie, dus deze tips komen zeker van pas! Ik heb zelf trouwens al veel gelezen van Isabel Allende, bijna altijd enorm meeslepend en goed. Maar 1 van haar boeken stak me zo tegen dat ik sindsdien niks meer van haar las... Misschien toch eens op terugkomen ;-) Bedankt voor de tips en veel leesplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toevallig kom ik hier terecht, en schreef ik ook net een lijstje ☺ Paolo Giordano vergat ik er zelf bij te zetten, inderdaad heerlijk hoe die man schrijft. Het zwart en het zilver las ik kort na de geboorte van onze jongste ... ook een aanrader. En in Een klein leven ben ik net begonnen ... ik ben nog nieuwsgieriger na jouw beschrijving!

  BeantwoordenVerwijderen